Дід онуки Президента, але не Ющенко

08.08.2008

Високопосадовий податківець, якого днями впіймали на хабарництві, виявився колишнім сватом Президента. «УМ» уже повідомляла про те, що працівники антикорупційного бюро ГУБОЗ МВС України і Генеральної прокуратури затримали під час одержання хабара в сумі 20 тисяч доларів начальника Департаменту контролю за виробництвом і обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової адміністрації. У відповідному міліцейському зведенні прізвища затриманого вказано не було — лише посада. Але на сайті ДПАУ зазначається, що «алкогольно–тютюновий» департамент податкової очолює Гончар Ігор Михайлович. За інформацією інтернет–видання «Українська правда», це батько того самого Михайла Гончара, який протягом тривалого часу був цивільним чоловіком доньки Віктора Ющенка, Віталіни. І від якого вона народила першу онуку нинішнього Президента — Ярину–Домініку.

Нещодавно прізвище Гончарів уже фігурувало в кримінальній хроніці — у 2006 році Михайло, перебуваючи в стані наркотичного сп’яніння, влаштував стрілянину в будинку, розташованому навпроти комітетів Верховної Ради, і влучив у вікно одного з парламентських кабінетів. Президент тоді прокоментував цю подію так: «Моя родина не має відношення до цієї людини. Всі люди в Україні повинні бути рівні перед законом. На жаль і на щастя, більше деталей я не можу сказати».

Тепер, очевидно, Вікторові Ющенку знову доведеться відповідати на неприємні запитання. Бо хоч Віталіна вже давно розлучилася з Михайлом і живе у щасливому шлюбі з Олексієм Хахльовим, затриманий Іван Гончар залишається маленькій Домініці таким самим дідусем, як і Президент.

Є в цій ситуації ще один аспект. Як ствер­джує, посилаючись на свої джерела, «УП», на Банковій затримання Гончара–старшого вважають «частиною сценарію Юлії Тимошенко зі знищення Ющенка». Адже не секрет, що стосунки Ющенка з чинним міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком давно охололи, а з огляду на те, що в команду Луценка входить опальний Давид Жванія, перейшли на рівень ледь не ворожнечі. Не дивно, що в секретаріаті Президента Луценка підозрюють у цілеспрямованому виборі «жертви» для чергової антикорупційної операції. З іншого боку, будь–яка спроба ініціювати звільнення міністра (а такі наміри на Банковій нібито виношують) тепер виглядатиме як помста «принциповому» керівникові МВС.

До слова, джерела «УМ» у «Народній самообороні» переконують, що Луценко запевняє — про родинні зв’язки затриманого Гончара і Президента й сном–духом не відав.

У ДПАУ затримання директора департаменту не коментують. «Але ми хочемо підкреслити, що тим чиновникам, які чинять протиправні дії, не буде місця в лавах податківців», — наголосила керівник прес–служби ДПАУ Тамара Куцай.

Тим часом на сайті «УП» уже можна переглянути навіть відеозйомку отримання Гончаром хабара.