Арбітр з автоматом

05.08.2008
Арбітр з автоматом

Грузинський солдат на кордоні з Південною Осетією. (Фото Рейтер.)

Минулої п’ятниці почалася чергова ескалація осетино­грузинського конфлікту. Уряд сепаратистської провінції Південна Осетія звинуватив Грузію у вбивстві шести громадян Південної Осетії. Серед шести загиблих є один російський «миротворець». Крім того, ще семеро осетинів отримали поранення. Грузія ж наполягає, що вона діяла у відповідь на збройну вилазку сепаратистів. Речник її МВС Шота Утіашвілі повідомив, що того дня осетини підірвали грузинську поліцейську машину, і шестеро грузинських поліцейських отримали поранення.

Подібні інциденти на кордоні трапляються часто, і сторони завжди вдаються до взаємних звинувачень. Південна Осетія внаслідок збройного конфлікту з центральною владою відірвалася від Грузії на початку 90х років минулого століття. Не секрет, що сепаратисти діяли за активної підтримки Москви. Тепер Росія тримає в Південній Осетії свій військовий контингент у складі тисячі «миротворців». Було б смішно говорити про їхню безсторонність. Грузія ж намагається повернути собі контроль над провінцією. Останні півтора десятка років ситуація в цьому регіоні балансує на межі війни та миру.

Після інциденту минулої п’ятниці президент Південної Осетії Едуард Кокойти звинуватив Грузію у «спробі розв’язати повномасштабну війну». Хоча роздмухує конфлікт передусім сам Кокойти, а Москва не залишиться осторонь, оскільки пороздавала російські паспорти всім бажаючим у Південній Осетії.

Учора керівництво Південної Осетії розпочало демонстративно евакуйовувати населення з прикордонних районів. Колона з 14 автобусів та п’яти мікроавтобусів із приблизно 500 жінками та дітьми відбула в Росію. Представники МВС Грузії повідомили БіБіСі, що з тривогою дізналися про евакуацію жінок та дітей з Південної Осетії, оскільки це може означати готовність Цхінвалі розпочати бойові дії. Так зване міністерство оборони Південної Осетії повідомило, зі свого боку, що Грузія стягує війська до кордонів невизнаної республіки з боку військової бази в Горі.

Ще раніше влада в Цхінвалі заявила про готовність набирати добровольців з усього Північного Кавказу для війни з Грузією. Існують побоювання, що загострення ситуації дійсно може перерости у війну.

 

ПІДСТУПИ

Президент Південної Осетії Едуард Кокойти звинуватив Україну та США у постачанні зброї Грузії. Зокрема, снайперських гвинтівок. Мовляв, саме з них і стріляли грузини під час збройного конфлікту 1 серпня. Україна такі звинувачення відкидає. Безпідставними назвав їх учора міністр оборони Юрій Єхануров. Водночас міністр зауважив: «Якщо українську зброю хтось купує, то це означає, що вона користується попитом у світі. Ми маємо багато надлишкової зброї і намагаємося її продавати, але лише у ті країни, щодо яких немає міжнародного ембарго».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>