Очна ставка для Кернеса

02.08.2008

Учора о десятій ранку мав відбутися повторний допит Геннадія Кернеса, утім секретар Харківської міськради до слідчих так і не прийшов. «Вони запрошують мене в приміщення Київського слідчого ізолятора №13. Я не знаю, згідно з якими процесуальними нормами вони пропонують мені приходити на допит у СІЗО, тому я не прийду, — обурювався пан Кернес ще позавчора під час спілкування з пресою. — Крім того, у мене є безпосередні обов’язки секретаря міськради, якими я повинен займатися».

І дійсно, вчора пан Кернес перебував у Харкові на робочому місці й до Києва не збирався. І це тоді, коли слідчий у його присутності виписав чергову повістку, чого Кернес не заперечує. За словами секретаря міськради, у Головне слідче управління МВС його викликають як свідка за однією справою, а допитують за двома, повідомляє «Інтерфакс–Україна». При цьому Кернес каже, що слідчі працюють із ним протягом кількох годин, але це ніяк не прояснює ситуацію. «Якщо я їм потрібен, нехай правильно організують роботу зі мною. У мене багато роботи на посаді секретаря Харківської міськради», — дженджуриться Кернес.

Нагадаємо, що він проходить свідком у справі щодо замаху на навмисне вбивство, яка знаходиться в провадженні Головного слідчого управління МВС. Позавчора допит Кернеса дійсно тривав довго — майже шість із половиною годин. Таку тривалість начальник Головного слідчого управління МВС Петро Коляда пояснює тим, що свідка допитували за двома кримінальними справами. «Його не мучили, не знущалися. Поводився він нормально, і ми реагували на його прохання про відпочинок, кілька разів надаючи по кілька хвилин на перепочинок, — цитує генерала Коляду газета «Коммєрсант–Україна». — Для того щоб закінчити його допит, знадобиться тільки один день, тому слідчий запропонував пану Кернесу поспілкуватися ще й у п’ятницю».

Генерала не дивує те, що Кернеса викликали саме до Лук’янівського СІЗО. Мовляв, це «не порушує жодних процесуальних норм», бо слідчі саме тут влаштовують для секретаря міськради очну ставку з особою, взятою під варту. Прізвище затриманого, з яким не захотів учора побачитися Геннадій Кернес, генерал Коляда не повідомляє.