«Найбородатіший» анекдот

02.08.2008

Учені Вулвергемптонського університету у Великій Британії розшукали найдавніший анекдот, який дійшов до нас у письмовому вигляді. Як повідомляє агенція «Рейтер», «викопний» жарт за 1900 років до н. е. записали шумери, котрі жили на півдні нинішнього Іраку. Гумор, звісно, специфічний: «Ось те, чого не траплялося ніколи з незапам’ятних часів: молода дружина не пукала на колінах свого чоловіка».

Не менш весело жартували і давні єгиптяни, хоча їхньому анекдоту, який вичитали археологи, на триста років менше, ніж шумерському: «Як розвеселити знудженого фараона? Треба посадити натовп голих жінок у рибальські сіті й відправити фараона на риболовлю».

Щодо знаменитого англійського гумору, то найдавніший його зразок датований Х ст. уже нашої ери. Це навіть не звичайний анекдот, а загадка, яка звучить так: «Що висить у чоловіка між ніг і часто вивалюється? Від­повідь: ключ».

За словами історика Пола Макдональда, у різні епохи люди жартували по–різному, але «туалетна» тематика або гумор «нижче пояса» в анекдотах превалював із найдавніших часів.