Рейдерство в стилі західного вестерну

31.07.2008
Рейдерство в стилі західного вестерну

Затримання загарбників «Львівсільмашу» правоохоронними органами. (Фото Мирослава ЛУЖИЦЬКОГО.)

В Україні виникла нова загроза — рейдерські захоплення підприємств. Так,11 липня цього року на «Львівсільмаш» було скоєно бандитський напад. У зграю мародерів сплелися кримінал та деякі представники влади. «Львівсільмаш» — монополіст на ринку з виготовлення зрошувальної техніки та обладнання для хімічного захисту рослин. Його було визнано стратегічним, приватизацію заборонено, а управління передано Фонду держмайна. Але без державної підтримки борги зростали. У 1998 році податкова та Пенсійний фонд розпочали процедуру банкрутства. Для заводу така «шокова терапія» закінчилася дуже сумно — завод просто пограбували. На початок санації було вісім млн. грн. боргів, після її закінчення — уже десять. Майна — на 96 млн. грн., залишилось учетверо менше. Землі з 88 гектарів лишилося 18.

За останні роки було чотири спроби збанкрутувати «Львівсільмаш», у судах лежить близько сорока позовів. Новий інвестор О. Олійник (голова ТОВ «Херсонський машинобудівний завод» та НВП «БілоцерківМАЗ») каже, що це фактично паралізує роботу. Однак колектив відчув: Олійник працює на відродження, а значить, у них є майбутнє. Інвестор забезпечив підприємство металом, завантажив виробничі цехи роботою, майже ліквідував заборгованість із зарплати та сплачує поточну. Нині заводчани уже мають що втрачати.

Однак про напад. 11 липня близько 14 години невідомі в масках розбили ворота та захопили заручників. Охоронець С. Малашняк розповів, як на прохідну забігло шість осіб у цивільному та в камуфляжі: «У мене і в напарника забрали пістолет, рацію, мобільний телефон, потім ключі. Його до стінки, мене — в кімнату відпочинку».

Події розвивалися, як у бойовику. Р. Палюх, працівник транспортного відділу, кинувся на допомогу, гукнув товаришів, заревіла сирена тривоги. Та біля воріт і його побили, пошкодили коліно, розбили ключицю.

Нападники прорвалися до адмінбудинку й забарикадували його. Самих працівників просто взяли в заручники. Ось що розповіла головний бухгалтер «Львівсільмашу» М. Ігнацевич: «Один із тих, що увірвалися, сказав — поставте руки на стіл, не відповідайте на дзвінки телефонів. Головне його запитання було: «Де печатка й установчі документи?»

Нападники заявили, що вони — нове керівництво. Один із них, Д. Мельников, стверджував, що згідно з рішенням зборів акціонерів, він був обраний директором «Львівсільмашу». Тому в супроводі 28 осіб приватної охорони й прибув на завод.

Перервав цю виставу спецпідрозділ «Беркут», нападників затримали та відвезли в райвідділ, де допитали і відпустили. Про це повідомив начальник управління міліції м. Львова І. Цікало.

Член Наглядової Ради «Львівсільмашу» О. Олійник доповнює: «Дій ніхто ніяких не вживає, тому що знають, хто стоїть за цим. Схопили, затримали декого на добу, а потім — відпустили. А в той час псевдодиректор за підробним протоколом відвідує державні установи, заносить туди документи. Натуральний розбій».

На заводі впевнені — це відголосок 90–х років. Тоді було створено державну лізингову компанію «Украгромашінвест», яка об’єднала 38 сільгоспмашзаводів. В її управління ФДМ передав 50%+1 акцію «Львівсільмашу». Компанія займалася розбазарюванням державної власності попри заборону продавати акції. 2006–го їх усунули. Проте колишнє керівництво на чолі з О. Колганом не визнає нове — О. Куликовича.

— За даною компанією числиться два керівники, два реєєстратори, дві печатки. Тривають судові тяжби. ФДМ неодноразово своїми листами повідомляв і реєєстратора, і державні органи влади, і комісію цінних паперів, що визнає керівником «Укрмашінвесту» винятково пана О. Куликовича, — надала пояснення начальник регіонального відділення ФДМ у Львівській області Н. Горлач.

Як зазначив помічник голови правління «Львівсільмашу» П. Онищук , «Колган готував підприємство до банкрутства та знерухомлював акції».

Про знайомство зі «славнозвісним» Колганом пригадала і О.Чупрун, юрист: «Дійсно, в рамках рейдерського захоплення, як це зараз називається, в липні 2005 року він захопив одне з підприємств Білої Церкви».

Цією групою вже були скоєні спроби захопити «Сімферопольсільмаш» та Херсонський комбайновий завод, але не вдалося...

«Львівсільмаш» завжди був потенційною скарбницею Галичини. Заступник прокурора Львівської області Б. Татарин пояснив, що зараз райвідділ міліції проводить перевірку дій осіб, які незаконно проникли на завод, та дій контролюючих органів.

У МінАПК теж вірять, що новий інвестор підніме завод з руїн та зробить підприємство рентабельним. Заступник міністра АПК О. Шевченко вважає, що «для своїх атак, на жаль, рейдери обирають порядних людей».

А заводчани організовують загони самооборони, встановлюють нічне чергування, бо підстави для хвилювань у них є — нападники використовують увесь рейдерський потенціал: від продажних судів до корумпованих чиновників.

Мирослава ТИМЧИШИН