Карасів потруїли

31.07.2008

100 тонн риби, яка спливла два тижні тому на Дніпрі біля Нової Каховки, — отруєні хімікатами з заводів. Про це повідомили в Херсонській облдержадміністрації. Аналізи води показали, що концентрація в ній заліза перевищує норму в п’ять разів, а азоту й аміаку — у півтора раза. «Воду забруднили підприємства з інших областей. Залізо могли скинути гірничозбагачувальні комбінати з Дніпропетровської та Запорізької», — повідомили в прес–службі облдержадміністрації.

Директор Київського еколого–культурного центру Володимир Борейко вважає, що рибу вбили пестицидами, і саме херсонські підприємства. «На Херсонщині багато підприємств, які роками складають цю отруту. Їх ніхто не контролює. Останнім часом випало багато дощів, які могли змити пестициди в річку», — вважає еколог.

Рибалки й рятувальники з Нової Каховки зібрали лише десять тонн здохлої риби, решта — упала на дно. Там риба розкладається. Від цього може отруїтися жива риба, а ті, хто відпочиває на пляжах — підхопити інфекційні хвороби. Тим часом, незважаючи на заборону з 15 липня купатися в Дніпрі навпроти Нової Каховки, за кілька днів пляжники знову вийшли купатися.