«Помста» спікера

31.07.2008

Першопричина — гучний скандал навколо «Мерседеса» кримського спікера — кочує у ЗМІ ще з минулого року. Скандал полягає в спробі придбати для Анатолія Гриценка за рахунок бюджетних коштів службовий Mercedes–Benz S500 Long вартістю 1 млн. 243 тис. грн. Точніше, дороге задоволення німецького автопрому вже возило високопоставленого автономного «регіонала», а гроші за товар офіційний дистриб’ютер мав «зняти» заднім числом з управлінням справами Верховної Ради Криму за рішенням суду, щоб це виглядало цілком законно. Коли цей хитрий план став відомий пресі, Гриценко вирішив дезавуювати його оформленням купівлі–продажу машини власним коштом — за рахунок банківського кредиту аж на 15 років. Однак у березні цього року народний депутат від «НУНС» Геннадій Москаль, колишній представник Президента в Криму, повідомив журналістам, що спікер повністю розрахувався за всю суму кредиту. Невдовзі це підтвердив і директор банківської установи.

У цьому, певно, не було б нічого осудного, якби не банальна арифметика: сума останнього траншу Гриценка — 500 тисяч гривень — дуже не збігається з сукупним доходом сім’ї спікера, оприлюдненим на сайті ВР зі слів його прес–секретаря. Як зазначає тижневик «Перша кримська», це й стало приводом для МВС скласти протокол про корупцію щодо недання Анатолієм Гриценком інформації про отримання особистих доходів. За повідомленням газети, саме цей папір минулої п’ятниці мали передати особисто в руки спікера ВР Криму аж два полковники УБОЗ. Проте далі приймальні їх не пустили, пославшись на те, що Гриценка немає на робочому місці.

Після цього керівник кримського парламенту влаштував «рознос» сержантам міліції державної служби охорони, котрі, бачте, пропустили у будівлю двох старших офіцерів міліції. А до кримського главку МВС надійшов лист за підписом міністра Ради міністрів АРК про розірвання договірних відносин із відомчою держслужбою охорони МВС.

Тепер місію з охорони адміністративних будівель збираються перекласти на офіцерів особистої охорони перших осіб автономії. Тобто надалі «тілоохоронцям» доведеться ще й цілодобово здійснювати пропускний режим біля вхідних дверей будинку парламенту й уряду Криму. Цікаво, як у них це вийде?