Замість гицеля — скальпель

30.07.2008

В індустріальній «столиці» Полтавщини зробили перші кроки до цивілізованого зменшення поголів’я бродячих собак: у притулку для таких тварин, яким опікується комунальне підприємство «Кременчукспецсервіс», їх почали стерилізувати.

Не секрет, що раніше чотирилапих бродяжок «прибирали» гицелі з вулиць пострілами з вогнепальної зброї. Це, звісно, викликало протест проти санкціонованих «вуличних убивств». Обурюватися, звичайно, можна, та що робити зі зграями «дворняжок»?

Притулок для бездомних тварин — це добре, але ж він не безрозмірний. До того ж мешканців міста, які приходять сюди, щоб вибрати майбутнього улюбленця, нерідко відлякує перспектива перетворити власну квартиру чи дачу на такий собі «собачий пологовий будинок». Після стерилізації в собачок «жіночої» статі шансів на «одомашнення» стає більше. Зрештою, тоді їх за всіма писаними і неписаними канонами можна навіть відпускати з притулку «на свободу».

Роблять такі операції ветеринарні лікарі, застосовуючи анестезію та стерильність. До речі, під хірургічний ніж потрапляють лише потенційні чотирилапі мами, тобто собаки–«дівчатка» — кобелів не чіпають. Загалом прооперовано поки що близько десятка тварин.

Отже, йдеться лише про, так би мовити, «пробу скальпеля»... Подальшу роботу керівництво «Кременчукспецсервісу» пов’язує з необхідністю виділення додаткових коштів із міського бюджету. Адже лише на медикаменти для однієї операції тут витрачають близько півсотні гривень. А ще ж за кожною з «пацієнток» потрібен особливий догляд. А значить — додаткові витрати. Гуманне й цивілізоване вирішення проблеми шляхом стерилізації в такому місті, як Кременчук, за оцінками фахівців, потребуватиме щонайменше кількох років. За таких умов без спеціальної міської програми вочевидь не обійтися.