«Знак терезів — доби нової знак»

30.07.2008

Про такий спосіб обману покупців, як обважування, незабаром у вінничан залишаться тільки згадки, хоча досі він був одним із найпоширеніших — на це неодноразово вказували й перевірки управління з питань захисту прав споживачів, і кількість скарг самих споживачів. Вивчивши ситуацію детальніше, провівши опитування городян та обговоривши «вузькі місця» на «круглому столі», нинішньої весни міськвиконком прийняв резонансне рішення, яким зобов’язав усіх підприємців торговельної сфери замінити механічні терези на електронні засоби зважування, які унеможливлюють ошукування покупців. Термін для заміни відвели стислий: до першого серпня.

Торговці — і насамперед на міських ринках — поставились до нової ініціативи по–різному. Одні без жодного спротиву проконсультувались у метрологічній службі і виділили кошти на закупівлю нового обладнання, тому на окремих ринках понад дев’яносто відсотків механіки вже відправлено на склади, а на прилавках світить дисплеями електроніка. Однак є й такі, що не хочуть здійснити заміну, мотивуючи відмову великими фінансовими витратами. У що це для них виллється — буде видно найближчим часом. Усі подібні випадки має розглядати спеціально створена комісія, за висновками якої злісних «ухилянтів» просто позбавлятимуть торговельних місць.

«Ми більше сподіваємося навіть не на контролюючі органи, які стежитимуть за виконанням цього рішення, а в першу чергу на підтримку мешканців. Я думаю, що люди насамперед підуть до тих продавців, де буде гарантія, що їх не обдурять, і здорова конкуренція поставить усе на своє місце», — так прокоментував кореспондентові «УМ» нову ініціативу начальник міського управління розвитку споживчого ринку та послуг Сергій Кудлаєнко.

Нововведення має і зворотній бік. Річ у тім, що звичайні електронні терези непридатні для вуличної торгівлі у зимові морозні дні, бо вони призначені для роботи при інших температурах — значно вищих. Проблему поки що не розв’язано, але Сергій Кудлаєнко запевнив, що до початку холодного сезону буде знайдено рішення, які задовольнять усіх.