Кубометри Міллера

24.07.2008

Українське повітря влітку традиційно пахне газом. Перемовини на тему «Скільки має коштувати блакитне пальне наступного року?» завжди цікавлять широкі верстви населення, бо від їхнього результату значною мірою залежить економічна ситуація в державі. Прем’єр Юлія Тимошенко, відкриваючи вчорашнє засідання Кабміну, поспішила заспокоїти зал: мовляв, розмова з головою правління «Газпрому» Олексієм Міллером вдалася на славу, і сторони знайшли компроміс. Народ, який традиційно прогнозує, що ціна подібного компромісу може бути надто високою і навіть «вилазити» за межі чистої економіки — продовження путівки російському флоту, освоєння морського шельфу тощо — одразу ж почав нервувати. Але Юлія Володимирівна не поспішала роз’яснювати, сказавши лише: «Ми знайшли підхід до ціноутворення на наступний рік, підібрали модель розрахунку ціни».

Олексій Міллер, за інформацією газети «Коммєрсант–Україна», приїхав із пропозицією, щоби наступного року вартість газу в Україні сягала 75—80% від її ціни в Польщі з поправкою на транзит і поступовий перехід до європейських цін. Іншими словами, не менш як 315 доларів за тисячу кубометрів (зараз — $179,5). Причому зміна принципів формування ціни дозволить переглядати цю цифру щоквартально.

Про що саме домовилися сторони, ми довідаємося дещо пізніше. Але вчора всім стало ясно, що Кабмін готуєься до значного урізання газового пайка. Так, за словами голови Національної комісії регулювання електроенергетики Валерія Кальченка, уряд підготував законопроект, який зобов’язує кожного споживача газу встановити лічильник. Несвідомих, у яких такого приладу не виявиться, чиновники пропонують «відрізати» від труби. Щоправда, урядовці планують, аби лічильники роздавали всім охочим — безоплатно! І тільки тим, які дуже опиратимуться, — за гроші. Якщо нардепи проголосують за цю ініціативу, то вже з 1 жовтня для споживачів газу може настати «День Х».

У своїх «паливних діалогах» Юлія Тимошенко й цього разу залишилася вірною собі: проблема усунення посередників звучала чи не найгучніше. «Газпром», за її словами, на це вже майже пристав. Перша ластівка: газ до підземних сховищ закачуватимуть не посередники, а винятково «Нафтогаз України». «Бо «Росукренерго» та «Укргаз–Енерго» робили це по одній ціні, а наступного року продавали вже по завищеній, — укотре обурилася Юлія Володимирівна і пояснила: — Нині Національна акціонерна компанія вже закачала 8 мільярдів кубів газу, який вона купила за ціною 179,5 долара за тисячу кубів». А це, як вважає керівник уряду, запорука того, що взимку ціна залишатиметься стабільною.

 

ДО РЕЧІ

Учора на білий світ вилізли й невеликі неузгодженості між членами самого Кабміну. Так, напередодні міністр транспорту Йосип Вінський видав цікаву заяву. Мовляв, ми маємо намір відмовитися від японського кредиту на будівництво терміналу для аеропорту «Бориспіль», віддавши перевагу приватному інвестору. Японці були в шоці й яскраво вихлюпували своє обурення в засоби масової інформації. І вже вчора віце–прем’єр Іван Васюник спростував ініціативу колеги. «Мені невідомо, коли таке рішення було ухвалене», — сказав Васюник, запропонувавши кваліфікувати подібні ідеї як потенційну загрозу проведенню Євро–2012.