Голосування з «розпальцовкою»

24.07.2008

На осінню сесію Верховної Ради Арсеній Яценюк готує народним депутатам сюрприз: у будівлі під «куполом» буде встановлено систему, яка не дозволить парламентаріям голосувати за себе і «того хлопця». При цьому у ВР вирішили відмовитися від дактило­скопії. «Я придумав замість відбитка пальця дещо інше», — повідомив спікер парламенту Арсеній Яценюк в інтерв’ю «5–му каналу».

На пульти депутатів встановлять додаткову кнопку. Для того щоб проголосувати, депутатові доведеться встромити картку, поставити палець однієї руки на сенсор додаткового пристрою, а іншою — проголосувати на звичному «трикольоровому» пульті. У таких умовах нібито не має вистачити часу, щоб перестрибнути на сусіднє місце. Виняток зроблять тільки для депутата–інваліда, який працює однією рукою: для нього готують спеціальний пульт. Нову систему для голосування розробляють у Інституті проблем математичних машин і установ НАНУ.

Раніше деякі члени парламенту заявляли про те, що встановлення нової системи для голосування піде на шкоду депутатам, бо їхній організм… стане провідником електроструму. Але розробник системи Анатолій Морозов розповів «5–му каналові», що напруга в сенсорі буде ще менша, ніж у батарейці, — 5 вольт: «Це не загрожує життю. Депутат не є ніяким електродом! Щоб вони не хвилювалися — жодної шкоди здоров’ю!». Яценюк додає: «Шкодить здоров’ю — коли один депутат голосує за шістьох! Оце точно шкодить здоров’ю».

Тим часом в інституті Морозова розробляють і таку систему, яка зараховуватиме голосування тільки за відбитком пальця. Але для того, щоб її запровадити, Верховній Раді доведеться прийняти відповідне рішення. До речі, не факт, що парламентарії погодяться і на ту систему, яку намагається впровадити Яценюк...