Ох уже цей Едді!

19.07.2008
Ох уже цей Едді!

Кріейтори світової кіноіндустрії в польотах своєї фантазії часом досягають просто–таки захмарних вершин. Воно й зрозуміло — така в них робота. Мозкові атаки цих фахівців здебільшого крутяться навколо побутово–смажених тем: хто з ким спить, хто з ким розлучається, хто яку сексуальну орієнтацію сповідує. Аж раптом інтернет видав новину, яка після всіх цих чуток–скандалів відразу притягнула до себе увагу світової братії кіноманів: Едді Мерфі залишає кінематограф і планує надалі займатися лише театром. Після таких заяв шанувальники творчості актора стрімголов помчали до кінотеатрів, щоб подивитися останню кіноновинку за його участю. А раптом після фільму «Знайомтесь: Дейв» Едді Мерфі справді накиває п’ятами з кінематографа і на широкому екрані вже не з’явиться ніколи?

Стрічка режисера Брайана Роббінса без Мерфі просто не відбулася б — у цьому фільмі актор виконує відразу дві ролі. Перша — капітана корабля, мешканця якоїсь там планети Х. Друга — ... самого корабля, у якому цей самий капітан із командою прибув на планету Земля. Роль НЛО в практиці світового кіно — це справді щось новеньке. Це не якісь там роботи, не в образу великому Арні буде сказано... Едді Мерфі «взяв» цей незвичний образ за рахунок насамперед своєї знаменитої фірмової міміки. Розгулюючи вулицями Нью–Йорка, НЛО Дейв намагається знайти важливий об’єкт, який випадково потрапив до будинку маленького хлопчика, а заодно пізнає звички аборигенів. Він вчиться посміхатися, танцювати, заступатися за слабшого, розуміти мову поглядів та жестів і навіть симпатизувати — нагадую, йдеться про хоча й людиноподібний, але металевий транспортний засіб! — симпатичній дівчині. На театральних підмостках, куди збирається повертатися Едді Мерфі, я його, чесно кажучи, не дуже уявляю. Але в таких комедіях, де головною є картинка, а не підтекст, де багату міміку можна розгледіти до найменшої зморшки, де ґеґи є своєрідним цементним розчином, який з’єднує між собою частини сюжету, цей актор просто незамінний. До речі, термін «авторське кіно» майже завжди пояснюється режисерським вирішенням картини. «Знайомтесь: Дейв» демонструє певну несправедливість цього вислову — авторське акторське кіно також буває!

У фіналі стрічки один із героїв Мерфі разом із командою повертається на свою планету в черевикові іншого героя Мерфі (НЛО схопили, тож маленьким чоловічкам довелося катапультуватися таким чином). Не знаю, чи збирається сам Мерфі, який знявся в півсотні фільмів, катапультуватись у храм Мельпомени, чи це лише вигадки продюсерів... Але якщо так станеться — Голівуду його точно не вистачатиме.