Лесик і Баба Яга

18.07.2008

Учора в Київраді було все: і хліб, і видовище. Видовище полягало у хлібі. «На воротах у червоних чоботях» стояла в національних строях без’язика дівчина і пріла в жупані. Вона додавалася до довгого столу, що «ломився від статків» — на столі виробники хліба презентували нові і старі борошняні вироби. Окрім звичайних батонів та буханців, були й вазочки з пиріжками, і за колег–журналістів, які їх активно наминали, чесно кажучи, було незручно.

 

Ціна питання

А ще попитом користувались самі хлібороби, які активно роздавали інтерв’ю. Цілу годину — з дев’ятої до десятої ранку (до початку пленарного засідання) — вони доводили, чому ціни на хліб мають зрости. Генеральний директор товариства «Київхліб» Петро Пархоменко заявив, що вартість хліба у столиці не переглядали два роки, через що кожного місяця його підприємство потерпає від збитків на 18 мільйонів гривень. А за весь 2007 рік «Київхліб» втратив понад 100 мільйонів. Зарплата у робітників невисока, словом, підприємство треба рятувати.

Власне, сльози було лити не обов’язково: як з’ясувалося дуже скоро, між депутатами та пекарями вже все погоджено. Колега Пархоменка — директор ВАТ «Хліб Києва» Ігор Мазурика — висловив сподівання, що ціни стрибнуть угору вже сьогодні, тобто 18 липня. Ніхто не збирається чекати навіть традиційного в таких випадках «першого числа» або понеділка. «Депутати Київради прийняли рішення, до якого ми прийшли в результаті компромісу. Ми задоволені», — сказав Мазурика.

Кияни також мають бути «задоволені». Принаймні попереджали їх заздалегідь. А наскільки несподіваними є остаточні тарифи, судіть самі: «Український» хліб коштуватиме 3 гривні, «Пшеничний» — 2,4, батон — 2,5. Кожен малозабезпечений киянин отримуватиме на місяць по 15 гривень дотації, пообіцяв секретар Київради Олесь Довгий. А загалом дотаційне вливання у галузь становить 37 мільйонів гривень, повідала депутатка від Блоку Черновецького Алла Шлапак. Сесія розгляне цю цифру і визначиться з її затвердженням.

Казковий наїзд

Депутат від Блоку Кличка Іван Плачков заявив, що його фракція вважає необґрунтованим проект рішення Київради щодо підняття цін. Це миттю викликало відповідну реакцію зі сторони Олеся Довгого. Зібравши журналістів, Довгий заявив, що Блок Кличка — як та Баба Яга, яка завжди проти. «Хліб у Києві буде, — обіцяв дорослий любитель мультиків, — і не просто буде, а буде свіжим, смачним і...». «І сучасним», — чомусь додав Довгий, не знаходячи, мабуть, інших епітетів.

Тим часом на годиннику «пробила» десята, і електронна система Київради стала тихенько награвати «Як тебе не любити, Києве мій...». Депутати пішли в зал і трішки «полюбили» Київ. За постанову про підняття цін на хліб проголосував 71 депутат. Наталія Новак з Блоку Кличка підтвердила «УМ», що її фракція та БЮТ не голосували. Це була приємна новина, адже не далі як учора ми висловлювали сумніви у дружбі між цими політсилами та у відданості БЮТ опозиційній справі.

Юлія Тимошенко якраз напередодні «хлібної сесії» заявила, що немає жодних підстав підвищувати ціни на цей товар. І що підприємство «Київхліб» контролює особисто мер Леонід Черновецький, звідси й гра у нечувані збитки та вкрай необхідні дотації. Але, всупереч позиції Прем’єр–міністра, хліб у столиці таки подорожчає.

 

І ХЛІБ, І ДО ХЛІБА

Скинувши з плечей головне питання, депутати Київради запрацювали досить жваво. Почали з дрібного: вирішили ввести мораторій на встановлення усіляких торговельних кіосків. Це була ініціатива Олеся Довгого. «З «однорукими бандитами» також будемо боротися», — пообіцяв він, згадуючи передвиборчі акції свого шефа, який старанно викорінював цю «заразу».

Покінчивши із цим, депутати провалили ініціативу БЮТівця Семена Борисенка щодо того, аби заслухати інформацію від глави наглядової ради холдингової компанії «Київміськбуд» Анатолія Чуба. Борисенко висловив занепокоєння чутками, що компанія, яка існує на кошти фізичних осіб, ось–ось буде продана. «Київміськбуд» фактично припинив виконувати взяті зобов’язання та будувати житло. Квартири «Київміськбуду» замовляли та проплачували аж ніяк не VIP–персони, підкреслив депутат. Рада вислухала і відмовила Борисенку — під акомпанемент, до речі, розгніваних вкладників «Еліти–центру», які влаштували під мерією черговий пікет.

Відтак Київрада голосувала за зміни до міського бюджету. Вищезгадані 37 мільйонів гривень таки дісталися столичним пекарям на покриття їхніх збитків. Ще 27 мільйонів були виділені на демонтаж комплексу «Троїцький» перед Центральним стадіоном.

Щодо земельних питань, то всупереч прогнозам, скандалу не вийшло. Принаймні поки що. В Голосіївському районі Києва ділянку отримав Музей народної архітектури та побуту, в урочищі Горбачиха — колишні дачники з Русанівських та Воскресенських садів («УМ» писала про те, що їх виселяють із насиджених місць у зв’язку з будівництвом моста). Дозвіл на володіння землею по вулиці Івана Мазепи, 28—30 був оформлений і для комплексу «Мистецький арсенал». Більше землю Київрада не ділила, й до проведення аукціонів, які так стривожили громадськість, справа також не дійшла.

Розглянувши далеко не всі 25 пунктів порядку денного, депутати розійшлися «відпочивати».