«Негайна відповідь» «Кавказу»

17.07.2008

Росія перекидає військові загони на Кавказ. У Грузії дати відсіч агресорам виходять об’єднані сили місцевих та американських армійців. Ні, це ще не війна — це тільки військові навчання. А те, що вони збіглися з підвищенням напруги на грузинсько–російському кордоні — це, як запевняють обидві сторони, «чиста випадковість».

 

Грузія: боротьба за Абхазію й Південну Осетію — не привід

Навчання в рамках програми НАТО «Партнерство заради миру», в яких задіяні понад тисяча американських та близько шестисот грузинських солдатів, проводяться під назвою «Негайна відповідь–2008». Але вторгнення російських військових літаків у грузинський повітряний простір над Південною Осетією, яке спонукало Грузію відкликати з РФ свого посла, тут, звісно, ні до чого. Як запевняють представники командування США, двотижневі навчання в Грузії були заплановані ще у квітні і ніяк не пов’язані ні з боротьбою за контроль над сепаратистськими Абхазією та Південною Осетією, ні з прагненням Тбілісі вступити в НАТО. До слова, проводяться тренування на військовій базі Вазіані, яка до початку 2000–х належала ВПС Росії.

Росія: вчимося примушувати до миру

Російські офіційні установи поки що не поширили з цього приводу ніяких коментарів. Натомість, повідомляє Newsru.com, у щойно виданому документі про пріоритети в зовнішній політиці, схваленому президентом Дмитром Медведєвим, наголошується на «ролі посередника і миротворця», яку Росія і далі відіграватиме в пострадянських конфліктних зонах. А вдосконалити свої миротворчі навички російські вояки мають змогу на широкомасштабних антитерористичних навчаннях «Кавказ–2008», які — теж, звісно, цілком випадково — розпочалися у Північнокавказькому воєнному окрузі одночасно з американсько–грузинською «Негайною відповіддю». Як повідомив ІТАР–ТАКС помічник головнокомандувача сухопутних військ РФ Ігор Конашенков, «головна мета навчань — оцінити здатність органів військового управління до спільних дій в умовах терористичної загрози на півдні Росії». Конашенков також наголосив, що «у зв’язку з загостренням обстановки в зонах грузино–абхазького та грузино–осетинського конфліктів» у навчаннях також будуть відпрацьовані «питання участі військ округу в спеціальних операціях щодо примусу до миру в зонах озброєних конфліктів».

Примушувати до миру на Кавказі навчаються одразу вісім із гаком тисяч російських військових.

Тбілісі збільшує армію

У вівторок парламент Грузії ухвалив поправку до закону про чисельність військових сил держави, якою кількість особового складу ВС збільшується з 32 до 37 тисяч осіб. Як заявив голова парламентського комітету з оборони і національної безпеки Гіві Таргамадзе, до такого рішення законодавців спонукали збільшені ризики, пов’язані з діями Російської Федерації, а також необхідність відповідати стандартам НАТО.

Як зазначив у розмові з журналістами заступник міністра оборони Грузії Бату Кутелія, при збільшенні чисельності з­бройних сил пріоритет буде наданий протиповітряній обороні та ВМС.

Акт агресії чи «антиросійський галас»?

А тим часом визнаний Росією перетин державного кордону Грузії літаками російських ВПС став головним питанням на спеціальному засідання Постійної ради ОБСЄ, яке проходило в понеділок у Відні. По завершенні засідання міністерство зовнішніх справ Грузії повідомило, що з боку міжнародної спільноти вторгнення літаків РФ у грузинський повітряний простір було розцінене як «черговий очевидний акт агресії, який створив серйозну загрозу безпеці на Кавказі».

Нагадаємо, що незабаром цю ситуацію розгляне й Рада безпеки ООН. Закрите засідання, на якому члени РБ обговорять порушення Росією кордону сусідньої держави, заплановане на 21 липня. Речники МЗС Росії вже заявили, що готові розглядати питання ескалації напруги в зонах конфлікту, але вважають ініціативу Грузії порушити цю тему на засіданні Ради безпеки ООН «намаганням підняти антиросійський галас».

Зовнішньополітичне відомство РФ узагалі відзначається оригінальними формулюваннями. Заяву російського МЗС про те, що політ російських літаків 8 липня над територією Південної Осетії був покликаний «остудити гарячі голови», у вівторок відреагувало міністерство закордонних справ Грузії. Як випливає з повідомлення департаменту преси та інформації, в грузинському МЗС «уже не дивуються цинічним підходам, до яких звертається Росія для виправдання безпрецедентного порушення міжнародних прав і норм».

 

ДО РЕЧІ

Абхазія та Південна Осетія справді не проти увійти в Союз Росії та Білорусі. Як стверджує державний секретар Союзної держави Іван Макушок, влада двох невизнаних республік розглядає таку можливість. І в разі, якщо така заявка надійде, її буде розглянуто — «незалежно від того, чи визнає Грузія суверенітет Абхазії та Південної Осетії». Головне, за словами Макушка, що свого часу ці республіки не голосували за вихід з єдиної радянської держави.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>