НОВИНИ ПЛЮС

17.07.2008

Росія не видасть Сацюка

Генеральна прокуратура Росії відповіла відмовою на клопотання України видати колишнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка у зв’язку з тим, що у провадженні військової прокуратури Центрального регіону України перебуває кримінальна справа за обвинуваченням його у зловживанні службовим становищем та підробці службових документів. Як повідомляє прес–служба Генпрокуратури України, ГП РФ повідомила, що, оскільки Сацюк є громадянином Російської Федерації, видача його правоохоронним органам України неможлива.

Президент — Генпрокуратурі: силувати журналістів негоже

Віктор Ющенко стурбований заходами, вжитими Генпрокуратурою щодо журналіста інтернет–видання «Українська правда» Сергія Лещенка. Як повідомляє прес–служба глави держави, «примусові заходи, вжиті слідчими у цій справі, не відповідають принципам свободи слова за умов розвитку демократичного правового суспільства в Україні і викликають занепокоєння у Президента як гаранта прав та свобод людини і громадянина». Ющенко наголошує, що примусовий допит журналіста «зайвий раз демонструє необхідність негайного пришвидшення процесу реформування системи правоохоронних органів». Тому Президент звертається до ГП з вимогою «невідкладно надати всі необхідні роз’яснення у зв’язку з цим інцидентом із метою уникнення будь–яких подальших спекуляцій з боку зацікавлених сторін у питанні розслідування справи про його отруєння».

Генпрокуратура — Президенту: не силували ми, він сам прийшов

У відповідь на вимогу Президента Генпрокуратура заявляє, що будь–яких порушень кримінально–процесуального законодавства щодо журналіста «УП» Сергія Лещенка, якого допитують у справі про отруєння Віктора Ющенка, допущено не було. Навпаки, як сказано в заяві прес–служби ГПУ, Лещенко «особисто порушив вимоги ч.1 ст. 70 КПК України», кілька разів з різних причин не з’явившись на допит у призначений час. Тому зрештою «слідчим була винесена постанова про застосування приводу свідка». Однак, як стверджують у ГП, працівникам міліції не довелося застосовувати силу, оскільки Лещенко 14 липня прийшов до слідчого добровільно, і «в період з 11.30 до 18.44 був допитаний».