Або труба вибухне, або соціум

17.07.2008
Або труба вибухне, або соціум

Учора Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко ще раз запевнила своїх співгромадян: вони навіть самі не знають, як добре живуть. Але невдовзі довідаються. Найбільша проблема — інфляція, як вважає керівник уряду, рішуче подолана. Всі області, крім двох, показали міністрам дефляцію, причому дуже суттєву. Юлія Володимирівна завдячує цьому не теплій погоді та сезонному зниженню цін на деякі товари, а ефективній роботі свого Кабінету. Прикметно, що на позитивну статистику не вплинуло навіть подорожчання пального, яке автоматично піднімає вартість споживчого кошика.

Для повної і безперечної перемоги уряду Юлії Тимошенко треба подолати лише дві перешкоди: зупинити подорожчання хліба та навести лад із м’ясом птиці. Леді Ю переконана: кілограм курячих стегенець має коштувати щонайбільше 13,5 гривні. А оскільки ми бачимо на прилавках дещо інші цифри, то з’явилися вони винятково через монопольну змову виробників. А з диверсантами нинішній Прем’єр традиційно воює жорстко. Паралельно Юлія Володимирівна послала прозорий месидж керівництву столичного пекарського підприємства «Хліб Києва», яке заявило про намір підвищити ціни: мовляв, вона занепокоєна такою ситуацією і планує зробити важливий крок. Який саме — нехай зацікавлені особи вгадують.

Керівник Держрезерву, БЮТівець Михайло Пожива­нов, оперативно доповів, що завдання шефа виконують: його відомство вже розпочало відпускати в роздрібні мережі курячі окости не дорожчі за 11 гривень. «Ціна в роздріб буде, як озвучила Юлія Тимошенко, — не дорожче 13,5 гривні за кілограм», — буквально сприйняв пан Поживанов заяву свого лідера. Голова Держрезерву пообіцяв, що він буде обережним і, купуючи щомісяця до 20 тисяч тонн окостів, намагатиметься не зашкодити вітчизняному товаровиробнику.

Прем’єрка, яка вже втратила надію внести зміни до держбюджету до осені, намагається не казати цього вголос. Скажімо, напередодні міністр фінансів Віктор Пинзеник чесно зізнався: вони знають, що бюджет треба змінити, але не знають як. Юлія Володимирівна, ніби не чуючи цього, закликала міністрів піднімати на ноги громадськість і формувати в народу думку, яка не дозволили б нардепам спокійно відлежуватися на теплих пляжах, а натомість уважно вчитуватися у рядки фінансового документа.

Урядовці скаржилися, що неухвалення змін до бюджету заважає їм зробити святу справу — підвищити пенсії. Втім, порадившись, вони дійшли висновку, який вже давно зробили експерти: соціальні виплати уряд може проводити і без змін до важливих фінансових документів. Скажімо, пані Тимошенко готова підвищити пенсії з 1 липня у півтора раза — за рахунок резервів Пенсійного фонду. За її словами, понад половина літніх людей отримає на 75 гривень більше, понад мільйон українських пенсіонерів поповнить свій місячний дохід сотнею гривень, а 260 тисяч матимуть на руки ще більшу суму — в залежності від стажу та заробітку. Загалом багатшими з цього місяця стануть понад 10 мільйонів пенсіонерів. Соціальні служби перерахують належні суми виплат і заплатять гроші до 25—26 липня.

Але й це ще не все. Вже у вересні Прем’єр обіцяє наступний етап поліпшення добробуту. При цьому суттєві доплати мають отримати інваліди та чорнобильці.

 

КОМУНАЛКА

Радісна новина прозвучала для всіх українців, які втомилися засмучуватися від свавілля ЖЕКів. Міністр з питань житлово–комунального господарства Олексій Кучеренко пообіцяв: він припинить практику різкого підвищення комунальних тарифів, як це полюбляють робити в деяких містах. «Якщо в якому–небудь регіоні в 2,5 раза зростає ціна на водопостачання, це значить, що до цього там нічого не робили, а тепер прагнуть у один момент перекласти свою безпорадність на споживача, — заявив пан Кучеренко і додав: — Так не можна робити, бо це може стати основою для соціального вибуху». Міністр поставив завдання перед своїми підлеглими: зробити таку траєкторію змін тарифів, щоб, з одного боку, вона була не дуже різкою, а з другого, щоб через три–чотири роки вийти на повну самоокупність.

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Ющенко хоче, щоб депутати перервали відпустку

Президент вимагає проведення позачергової сесії парламенту для ухвалення змін до Держбюджету на 2008 рік. Про це на брифінгу для журналістів повідомив заступник голови президентського секретаріату Андрій Гончарук. Водночас учора голова фракції Блоку Тимошенко у Верховній Раді Іван Кириленко заявив, що БЮТ уже завершує збір підписів для скликання позачергової сесії ВР.