Реєстрове піратство

16.07.2008

Центральній виборчій комісії перешкоджають створювати державний реєстр виборів. Про це заявила перший заступник голови ЦВК Жанна Усенко–Чорна, представляючи на засіданні Центрвиборчкому проект рішення комісії з приводу звернення Кабінету Міністрів від 7 липня. У тому листі уряд просив відповісти на звинувачення, які стосуються порушень при створенні реєстру виборців, зокрема, закупівлі товарів і робіт за державні кошти. Ці звинувачення в листі до уряду виклав народний депутат від «НУНС» Роман Зварич.

«ЦВК залишається сам на сам у своєму прагненні впровадити державний реєстр виборців, і сьогоднішній розгляд звернення секретаріату Кабінету Міністрів з приводу листа депутата Зварича є яскравим прикладом того, щоб розглянути, хто, яким чином і чому прагне не допустити створення держреєстру», — цитує Усенко–Чорну агенція УНІАН. Зокрема, пані Жанна заперечила твердження, ніби Центрвиборчком підписав договір із корпорацією «Атлас», яка, у свою чергу, уклала угоду субпідряду з російською компанією. Також не відповідають дійсності твердження, що створення всієї автоматизованої системи держреєстру передали одній компанії. «За процедурою закупівлі, у одного учасника ЦВК купує послуги для виконання тільки одного з семи етапів створення автоматизованої системи реєстру – з розробки і налагодження прикладного програмного забезпечення, вартість яких складає менш як 8% загальних витрат», — пояснила Усенко–Чорна.

Заступник голови Центрвиборчкому каже, що Роман Зварич має особистий інтерес у справах зі створення реєстру. «Всі наступні закупівлі, які ЦВК ще повинна здійснити в майбутньому, цікавлять, зокрема, і структуру, яку очолює дружина депутата Зварича. Зокрема, йдеться про засоби криптографічного захисту інформації, яка буде створена при введенні реєстру», — відзначила Усенко–Чорна.

У відповідь на слова Усенко–Чорної дружина депутата–«нашоукраїнця» Світлана Зварич заявила, що очолювана нею фірма «Українські національні інформаційні системи» не має наміру брати участь у тендерах, які організовуються ЦВК для створення АІТС «Державний реєстр виборців». На думку пані Зварич, реєстр створюється незаконно, а його формування «перетворено в аферу», повідомляє «Українська правда».