Трактор замовляли?

12.07.2008
Трактор замовляли?

Наша техніка не гірше закордонної.

Міністерство промислової політики стурбоване зростанням імпорту сільгосптехніки в Україну. Адже минулого року підприємства українського сільгоспмашу реалізували продукції на 2,7 мільярда гривень. Водночас імпортної сільгосптехніки було реалізовано на 1,2 мільярда доларів, 37 відсотків якої — «беушна». «При цьому виробництво вітчизняного сільгоспмашинобудування (у 2007, порівняно з 2000) зросло у 2,5 раза, а імпорт — у 8,5 раза», — підкреслив промисловий міністр Володимир Новицький.

Українське сільгоспмашинобудування вимагає інвестицій у розмірі 3 мільярдів гривень, переконаний директор департаменту сільгоспмашинобудування Міністерства промислової політики Володимир Саченко. Він уточнив, що з них 1,8 мільярда треба для заміни зношеного устаткування. Адже зношеність основних фондів у галузі досягла 79 відсотків, а зношення активної частини основного фонду — 92 відсотків.

«У такий спосіб потрібно щорічно вкладати 350—400 мільйонів гривень у галузь. Самі підприємства за власний кошт вкладають 90—120 мільйонів на рік. Цього явно недостатньо», — визнав Саченко. Крім того, брати кредити на закупівлю устаткування під 19–20 відсотків, як це сьогодні пропонують українські банки, для заводів збитково.

Так само підводить вітчизняних виробників недостатнє впровадження технічних інновацій. Адже потреба галузі у фінансуванні наукових розробок становить 480 мільйонів гривень, тоді як підприємства щорічно виділяють для цього усього лиш 3–5 мільйонів. «Це й робить вітчизняну продукцію неконкурентоспроможною», — переконаний Володимир Саченко.

Боротись із непопулярністю вітчизняної техніки будуть поступово. Наприклад, при внесенні змін у держбюджет–2008 Міністерство промислової політики України спробує збільшити програму держпідтримки із закупівель сільгосптехніки вітчизняного виробництва на умовах фінансового лізингу до одного мільярда гривень. Міністр промполітики повідомив, що міністерство пропонуватиме збільшити розмір бюджетної компенсації сільгоспвиробникам при купівлі вітчизняної сільгосптехніки з 30 до 40 відсотків. Володимир Новицький підкреслив, що положення про 40–відсоткову компенсацію є у законі про державну підтримку й розвиток вітчизняного сільгоспмашинобудування, однак в останні роки ця норма не виконувалася.

Крім того, у міністерстві хочуть збільшити виробництво самої техніки. Так, підприємства українського сільгоспмашинобудування планують збільшити виробництво продукції до 3,1 мільярда гривень (це на 17,87 відсотка більше порівняно з 2006 роком).