НОВИНИ ПЛЮС

10.07.2008

Напад на американське генконсульство у Стамбулі

Учора близько 11.00 невідомі вчинили збройний напад на поліцейський наряд біля генерального консульства Сполучених Штатів у Стамбулі. Троє зловмисників під’їхали до дипломатичної місії США в найбільшому місті Туреччини на автомашині і, вийшовши з неї, відкрили вогонь із пістолетів. За повідомленням телекомпанії NTV, загинуло шестеро осіб, серед них троє поліцейських; є чимало поранених. Район, де розташовано американське генконсульство, заблоковано силовими структурами. У Стамбулі оголошена операція з пошуку нападників.

Албанія і Хорватія вступають у НАТО

Учора в Брюсселі посли 26 країн–членів НАТО підписали протоколи про приєднання до Північноатлантичного альянсу Хорватії та Албанії. Після того як підписані документи ратифікують країни всіх держав, що входять до НАТО, протоколи передадуть на зберігання у Вашингтон. Албанія та Хорватія отримали запрошення на саміті НАТО у квітні цього року — саме тому, на якому «м’яко дали одкоша» Україні.

Голландці підтримали Лісабонську угоду

Позавчора верхня палата парламенту Нідерландів — сенат — ратифікувала Лісабонський договір Євросоюзу. «За» висловилися 60 із 75 сенаторів. Таким чином, Нідерланди стали 21–ю країною–членом ЄС, що ратифікувала конституцію Європейського Союзу.

Демонстрації проти Берлусконі

Близько 30 тисяч людей у Римі вийшли вчора на демонстрацію протесту проти політики прем’єр–міністра Італії Сильвіо Берлусконі. Протестанти не задоволені законопроектами, розробленими правлячою більшістю: пропозицією про привласнення судового «імунітету» чотирьом головним керівним особам держави (у тому числі й Берлусконі) та доповненням до так званого «пакету заходів безпеки» (ця норма припускає, що процеси зі злочинів, скоєних до 30 червня 2002 року, які перебувають на етапі попередніх слухань і не відносяться до категорії справ із тероризму, мафії та нещасних випадків на виробництві, будуть припинені строком на один рік).

Аварії автобусів у Перу

На півдні Перу, в провінції Арекіпа, впав у провалля автобус із туристами. Як повідомляє місцева радіостанція RPP, загинули щонайменше шестеро осіб, серед яких француз і чилійка. Тридцять чотири туристи шпиталізовані з переломами й травмами різних ступенів складності. За однією з версій, у автобуса відмовили гальма. Не виключено, що до аварії призвів частковий зсув ґрунту в результаті землетрусу магнітудою 6 балів за шкалою Ріхтера, який стався за кілька хвилин до аварії.

Це вже друга велика аварія міжміських автобусів у Перу за останній тиждень. Минулої суботи на гірській трасі Ліма—Тарапото автобус врізався у скелю, 14 людей загинули, десятеро отримали поранення.

Витік урану на АЕС у Франції

Позавчора увечері в одному з підрозділів комплексу атомної електростанції «Трікастен», що за 40 км від міста Авіньйон на півдні Франції, стався витік рідини із вмістом урану. Після того, як під час чистки в одному з резервуарів було перевищено допустимий рівень води, 30 тисяч літрів рідини, що містить 12 грамів незбагаченого урану на літр, просочилися у ґрунт; відходи потрапили у дві річки. Бі–Бі–Сі повідомляє про витік загалом 360 кг урану, який має вельми низький рівень радіоактивності, але при цьому токсичний. Рівень вмісту урану в річці Гаф’єр у 1000 разів перевищив нормальний, але, за словами представників Агентства з ядерної безпеки, він швидко знижується.

Британський принц на чорній роботі в Африці

Принц Гаррі — молодший син принца Уельського Чарльза — разом із 26 іншими військовослужбовцями придворної кавалерії прибув у невелику країну Лесото на півдні Африки. Тут британські військові братимуть участь у відбудові школи для дітей із розумовими та фізичними відхиленнями. Гаррі уже був у Лесото — у 2004 році, в туристичній поїздці. Ідея відновлення напівзруйнованої школи на півночі Лесото належить саме Гаррі і молодшому брату лесотського короля принцові Сіїзо.

Нагадаємо, що півроку тому принц Гаррі проходив «трудотерапію» в Афганістані, де ніс військову службу на рівних зі звичайними англійськими вояками.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>