Кавказька спека

10.07.2008

Абхазія припиняє всі контакти з Грузією. Про це заявив абхазький президент цієї невизнаної республіки Сергій Багапш, звинувативши грузинську владу в організації вибухів на території Абхазії. Нагадаємо, раніше звинувачення в тероризмі «режиму Саакашвілі» висунув і президент сусідньої Південної Осетії Едуард Кокойти.

Останніми днями й без того напружена ситуація на межі Грузії та обох невизнаних республік, сепаратні прагнення яких підтримує Росія, іще більше загострилася. Як уже писала «УМ», минулого тижня вночі з четверга на п’ятницю відбулася перестрілка між осетинськими сепаратистами і грузинськими правоохоронцями. А в неділю ввечері вибух пролунав у кафе абхазького міста Галі, розташованого неподалік кордону з Грузією. Четверо людей, серед яких були виконувач обов’язків начальника відділу служби держбезпеки Гальського району Джансух Муратія та перекладач місії ООН Ахра Лагвілава, загинули, шестеро поранені. Раніше, наприкінці червня, вибухові пристрої спрацьовували в курортному місті Гагри та абхазькій столиці Сухумі.

 

Сухумі проти Тбілісі

«Теракти в Гаграх, Сухумі і Галі — ланки одного ланцюга, і ми не можемо не реагувати на це. Ми не можемо залишатися байдужими до того, що Грузія фактично оголосила терористичну війну нашій республіці», — наголосив із цього приводу президент Абхазії. За кілька днів до того він заявив, що абхазька військова контррозвідка викрила план Грузії із захоплення невизнаної республіки. Учора міністр закордонних справ Абхазії Сергій Шамба заявив те, що будь–які контакти з офіційним Тбілісі, поки при владі в Грузії перебуває «агресивне» керівництво, є «безглуздими».

Офіційної реакції грузинської влади на заяви Багапша і Шамби вчора до обіду оприлюднено не було. Однак її ставлення до звинувачень абхазького президента відоме: як повідомляє Newsru.com із посиланням на грузинські джерела, у Тбілісі мають дані про те, що насправді план військової операції виношують саме в Абхазії. Її очільник нібито у присутності представника Міноборони Росії Сергія Соколова висунув на засіданні Ради безпеки свою ініціативу щодо захоплення Верхньої Абхазії (верхньої частини Кодорської ущелини, де перебуває прогрузинський уряд Абхазії у вигнанні). Початок операції орієнтовно призначений на 11–12 серпня — після того, як Багапш відвідає Москву й отримає згоду Кремля.

Росія висловила свою позицію щодо конфлікту в офіційній заяві МЗС, де висловлюється припущення, що до терактів в Абхазії може бути причетна Грузія. «Дії Тбілісі є реальною загрозою миру й безпеці на Південному Кавказі й здатні поставити регіон на межу нового озброєного конфлікту з непередбачуваними наслідками», — сказано в документі, поширеному вчора зовнішньополітичним відомством РФ.

Окрім того, Росія внесла на Раду Безпеки ООН свій проект резолюції про ситуацію в Грузії, в якому, зокрема, міститься заклик до всіх сторін грузино–абхазького конфлікту якомога швидше підписати угоду про заборону використання збройних сил і неухильно виконувати Московські домовленості 1994 року про повне виведення грузинських військ із Кодорської ущелини.

Консультації експертів щодо тексту резолюції мали відбутися вже вчора увечері.

ООН не мовчить

Вибухи в Абхазії засудив Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, закликавши негайно провести ретельне розслідування цих інцидентів і притягти винних до відповідальності, а всі сторони конфлікту — «проявити максимальну стриманість і об’єднати свої зусилля для пошуку мирного і довгострокового врегулювання ситуації».

Водночас помічник держсекретаря США Метью Брайз закликав міжнародну спільноту «переконати Росію змінити її політику щодо Абхазії» і «припинити провокаційні дії». Тема конфлікту буде однією з головних під час візиту до Грузії держсекретаря США Кондолізи Райс, який розпочався вчора.

Стурбованість погіршенням ситуації в Абхазії та Південній Осетії висловив і Верховний представник Європейського Союзу з питань спільної зовнішньої та політики безпеки Хав’єр Солана. Він закликає сторони сісти за стіл переговорів «продемонструвати стриманість і вжити заходів щодо відновлення довіри та співпраці з ООН та ОБСЄ».

Учора в Кодорській ущелині знову лунали постріли — внаслідок гранатометного обстрілу грузинського блокпоста важко поранено кількох військовиків...

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>