Хвилю тримай, трос — також!

10.07.2008
Хвилю тримай, трос — також!

Чомусь у нашій країні все відбувається не зав­дяки (підтримці, належному фінансуванню, достатній кількості стадіонів чи інших умов для проведення змагань), а всупереч. Іноді всупереч навіть погодним умовам. Стосується це, зокрема, доволі молодого виду спорту — вейкбордингу. Щодо технічних умов, то в Україні є лише одна база для тренувань, щодо природних — лише чотири місяці спортсмени можуть відшліфовувати свою майстерність безпосередньо на воді. Узимку їм доводиться перекваліфіковуватися в сноубордистів. Конкуренти ж українських майстрів вейкбордингу з інших країн можуть або цілий рік насолоджуватися теплими водоймами (як, скажімо, американці), або виїжджати на тренування в місця з прийнятними кліматичними умовами.

Попри труднощі, українським фанатам цього екстремального виду спорту навіть за наявності однієї–єдиної воднолижної доріжки, яка з’явилася в столичному парку Дружби народів торік, вдалося вибороти право на проведення одного з п’яти етапів Кубка світу. Про це організатори змагань розповіли днями на спеціальній прес–конференції, після якої провели для журналістів показовий майстер–клас.

Отже, третій етап Кубка світу з вейкбордингу відбудеться в Києві 8—10 серпня, турнір прийматиме водноспортивний клуб «Екстремальна тяга». Згідно з попередніми заявами організаторів — Української федерації воднолижного спорту й Всесвітньої асоціації вейкбордингу, — у змаганнях візьмуть участь більше 80 спортсменів, а загалом тут очікують понад дві тисячі гостей. Призовий фонд складає 30 тисяч доларів.

До турніру в Україні два етапи відбулися на Філіппінах і у французькій Тулузі, а завершальні старти сезону проведуть у данському Копенгагені (15—17 серпня) й німецькому Гамбурзі (23—24 серпня), після чого визначаться і призери Кубка світу.

Щодо виступів українських вейкбордистів, то господарі покладають великі надії на абсолютного чемпіона національної першості минулого року Дмитра Массалова. На українському рівні конкуренцію йому складають Микита Ткаченко, Дмитро Єрмоленко, Олександр Ващенко. Головною репетицією для наших спортсменів перед Кубком світу стане відкритий чемпіонат Києва, що відбудеться 19—20 липня.

Анна БОГОРОДІЧЕНКО

 

ДОВІДКА «УМ»

Походження назви вейкбординг: вейк (англ. wake) означає: хвиля, що піднімається уздовж кільватерного сліду моторного катера, борд (board) — дошка з кріпленнями для ніг або без кріплень. Отже, займатися вейкбордингом — значить, кататися на дошці за катером, тримаючись за спеціальний трос.