Під покровою Пресвятої Богородиці

08.07.2008

У міському управлінні архітектури і містобудівництва Одеси підбито підсумки конкурсу зі створення пам’ятника кошовому отаманові Запорізької Січі Петру Калнишевському. Оголосив цей конкурс півроку тому міськвиконком. Журі конкурсу на чолі з начальником міськуправління з питань охорони об’єктів культурної спадщини Володимиром Мещеряковим оприлюднило рішення: кращим визнано проект скульптора Олександра Родіонова та архітектора Олега Луценка, що уособлює групу запорожців під покровою Пресвятої Богородиці.

Друге місце віддано проекту скульпторів Петра Дроздовського і Миколи Абезюка та архітектора Анатолія Гайдамаки, що зображає могутню фігуру запорожця з хоругвою над головою. Третє — скульптора Адольфа Чернозубенка та архітектора Лариси Дмитрієвої, який символізує постать кошового з шаблею в руці, що на здибленому баскому коні піднімає в наступ запорожців.

Водночас деякі учасники конкурсу заявили, що «підсумки могли б бути інакшими, якби представникам громадськості, в тому числі представникам українського козацтва, надали можливість ознайомитися з проектами і публічно висловити оцінки». На «кулуарність обговорення проектів і прийняття рішення щодо переможців конкурсу» звернув увагу в інтерв’ю «УМ» також отаман Чорноморського козацького з’єднання Сергій Гуцалюк, припустивши, що «виконавці одного з двох проектів, яким журі присудило друге й третє місця, при широкому обговоренні конкурсних робіт представниками громадськості мали реальні шанси стати переможцями конкурсу».

Пан Гуцалюк нагадав, що, згідно з висновком учених історичного факультету Одеського національного університету іменi Мечникова, створення в Одесі меморiалу кошового Калнишевського є «доцільним та історично обґрунтованим». Він проявив себе мудрим і хоробрим козацьким полководцем у російсько–турецький війні 1768—1774 років. Запорожці під його командуванням здійснили низку успішних операцій поблизу турецької фортеці Хаджибей, яка була на території сучасного Приморського бульвару Одеси.

Нагадаємо: пам’ятник кошовому Петру Калнишевсьому намічено встановити восени на розі проспектів Шевченка і Гагаріна, поряд з будівлею облдержадміністрації. Призовий фонд переможцям конкурсу становить 100 тис. грн., причому авторам найкращого проекту обіцяно 50 тис. грн., а за друге і третє місця — відповідно, 30 тис. і 20 тис. грн.

У складі журі конкурсу — почесний голова Благодійного фонду імені Петра Калнишевського, голова Апеляційного господарського суду Одеської області Валерій Балух, ректор Державної академії будівництва та архітектури Володимир Дорофеєв, в. о. головного архітектора Одеси Володимир Колокольников, народний депутат України Лесь Танюк, директор комунального підприємства «Одесапроект» Валерій Климентьєв, відповідальний секретар конкурсу, в.о. головного художника міста Одеси Едуард Михайленко, начальник облуправління архітектури і містобудівної політики Володимир Яровий та ін.