«Не вішайте на мене ярлики»!

08.07.2008
«Не вішайте на мене ярлики»!

Напередодні саміту лідерів «великої вісімки» наймолодший його учасник — 42–річний президент Росії Дмитро Медведєв — уперше за два місяці перебування на цій посаді дав інтерв’ю іноземним ЗМІ. Як зазначає Inopressa.ru, російський очільник досить жорстко розкритикував Захід, і особливо США, за позицію щодо Косова та Ірану, заявив, що Вашингтон не має права читати нотації Москві, і що Росія повинна відігравати велику роль у світовій економіці. Коментуючи це інтерв’ю, американська «Нью–Йорк таймс» зробила висновок, що Медведєв намагається додати собі авторитету перед зустріччю з лідерами інших членів «великої вісімки», які досі вважають, що головною людиною в Росії є Володимир Путін.

 

Про «ярлики»

Відповідаючи на запитання британської газети «Ґардіан», чи вважає він себе лібералом, Медведєв попросив «не навішувати ярликів». «Я молодий президент, і мені поки що не хотілося б давати ніяких оцінок самому собі. Це взагалі не моя справа», — зауважив наступник Путіна. Водночас він підтвердив, що захищатиме права людини, боротиметься з корупцією і підтримуватиме політичну конкуренцію.

Про стосунки з Путіним

На запитання «Як вам працюється?» Медведєв обережно уточнив: «Що ви маєте на увазі?». Журналісти пояснили, що їх цікавить, скільки часу президент щодня проводить у телефонних розмовах із прем’єр–міністром — Путіним. «Інколи ми кілька разів зідзвонюємось або бачимось, інколи взагалі не розмовляємо, — повідомив глава РФ. — Слава Богу, державний устрій і система ухвалення рішень у нас такі, що для того, аби вирішувати якісь глобальні питання, зовсім не обов’язково постійно зідзвонюватися. Це залежить від поточної ситуації, дуже по–різному».

Також Медведєв запевнив, що в нього не було ілюзій, ніби після обрання, сівши в крісло президента, можна буде розслабитися й «царювати», поки колеги працюють. Такі міркування російський лідер назвав «єрундою».

Про курс Росії за президента Медведєва

«Він повинен бути, цей курс, стабільним і збалансованим, без якихось дивацтв і вигинів, — наголосив новий президент. — Тому про наші пріоритети на найближчі 15—20 років ми заявили ще вісім років тому, і відтоді цілі розвитку Російської Федерації не змінюються». Хоча, за словами Медведєва, «акценти, нюанси» змін усе–таки зазнають, адже не всі проблеми виходить розв’язувати успішно. Зокрема, президент поскаржився на корупцію: «На жаль, за час, що минув, ми мало зробили для того, аби впоратися з цією проблемою».

Про переслідування неугодних

Ні держава, ні, тим паче, будь–які сили з–за її меж не повинні втручатися у справи кримінального переслідування російських громадян, у тому числі й колишнього керівника «ЮКОСу» Михайла Ходорковського, наголосив президент РФ. «У держави як такої на цю тему позиції бути не має. І доти, доки я керую країною, я виходитиму з цього», — зауважив Медведєв.

Про економічні кризи у світі

На думку Медведєва, всі фінансово–економічні проблеми, від яких нині потерпає світ (особливо президент акцентував на негараздах у США), свідчать про те, що фінансову систему треба модернізувати під сучасні реалії. «Вона повинна бути справедливішою, враховувати той набір ризиків, які є актуальними на сьогодні, і негативний досвід, пов’язаний з перегріванням економіки», — зауважив керівник РФ, але конкретних пропозицій не навів. Каже: треба їх спершу сформулювати, і цим зараз займаються деякі країни, в тому числі й Росія.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>