Там тільки тумани великі…

08.07.2008
Там тільки тумани великі…

Африканські мотиви «Великої вісімки»: президент Буш із танзанійським колегою Якая Кіквете. (Фото Рейтер.)

Цими днями увага всіх антиглобалістів світу прикута до японського острова Хоккайдо: там у невеликому курортному місті Тойяко на озері Тойя проходить триденний саміт лідерів країн «Великої вісімки (G8). Оскільки такі зібрання традиційно проходять під акомпанемент мітингів протесту, спокій лідерів найпотужніших промислових держав охоронятимуть понад 20 тисяч поліцейських. Ще стільки ж додатково патрулюватимуть вокзали й центр столиці Японії — Токіо, де, на думку правоохоронців, також можливі акції протесту й навіть теракти. Побоюючись нападу терористів, японська влада заборонила будь–які польоти у 46–кілометровій зоні навколо озера Тойя.

Противники глобалізму вже звикли до постійних сутичок із поліцією, тож не злякалися й цього разу. Учора в адміністративному центрі Хоккайдо, місті Саппоро, відбулася п’ятитисячна демонстрація протесту під гаслами «Геть саміт! Геть глобалізацію!». Втім учасникам саміту, яких від таких пікетів відділяє надійний кордон із поліцейських і зон безпеки, значно більше прикрощів завдав туман. Через несприятливі погодні умови тільки президентові США Джорджу Бушу, прем’єр–міністрові Канади Стівену Гарперу і голові Європейської комісії Жозе Баррозу, які прилетіли в Японію в неділю ввечері, вдалося подолати шлях від аеропорту Сін–Тітосе до Тойяко на гелікоптерах. Іншим довелося добиратися автомобілями.

Питання, які порушують на своїй черговій зустрічі члени цього «клубу великих», також загалом традиційні: енергоносії (у даному разі — зростання цін на нафту), глобальне потепління, міжнародний тероризм. Зокрема, лідери Великої Британії, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Канади, США та Росії обговорюють теми, пов’язані з ядерними програмами Ірану і Північної Кореї. Не залишать поза увагою й гуманітарні питання: учорашні зустрічі «вісімки» в повному складі почалися саме з обговорення допомоги африканським державам. З такої нагоди до «гігантів» приєдналися керівники бідних країн Чорного континенту.

Окрім того, в рамках саміту члени G8 зустрінуться з керівниками впливових країн, які поки що не входять у «Велику вісімку» — Індії, Бразилії, Китаю, Мексики, Австралії, Південної Кореї та ПАР. До речі, фактично щороку від деяких членів G8 лунають пропозиції розширити «клуб великих», прийнявши до нього деякі з перелічених вище держав. Апологетом такого розширення є й «першачок» саміту, президент Росії Дмитро Медведєв. Натомість газета «Вашингтон пост», коментуючи такі пропозиції, у статті з нагоди відкриття саміту рекомендує «Великій вісімці» скоротитися до «великої трійки», адже все одно жодної користі від зустрічей лідерів немає. «Саміт втратив свою первісну значимість — досягнення домовленостей», — зазначає видання.

До Медведєва у міжнародних оглядачів цими днями прикута особлива увага: всім цікаво, як поведеться новий президент Росії на своєму першому виході у «гігантський» світ. У перший же день саміту 42–річний наступник Путіна заслужив комплімент від президента жорстко розкритикованих ним Сполучених Штатів. «Дмитро — розумний хлопець, і добре знайомий з питаннями внутрішньої політики», — заявив після зустрічі з колегою «ветеран» Джордж Буш, для якого такий захід є вже восьмим. Що не завадило «діду» перейти з «молокососом» Медведєвим «на ти». За словами Буша, у них відбулася «хороша дискусія», але згоди вдалося досягти не з усіх питань. Зокрема, російський лідер висловив категоричний протест проти розміщення американської ПРО в Литві. До речі, напередодні з Кремля лунали попередження про те, що президент РФ планує наголосити в розмовах з американським та іншим лідерами іще й про неприйнятність для Росії вступу України в НАТО.

Завершився перший день саміту «Великої вісімки» весело: феєрверком із бамбукових палиць та вечерею в японському стилі у готелі «Віндзор» на березі озера. Через дощ туди ж довелося перенести традиційне фотографування. Також лідери G8 помилувалися традиційними танцями й долучилися до традиційного японського свята «танабата»: написали на смушках спеціального паперу свої бажання й розвісили на гілках бамбуку.

 

А ТИМ ЧАСОМ....

Російські правозахисники Олена Боннер і Володимир Буковський звернулися до кандидатів у США Джона Маккейна та Барака Обами із закликом добитися виключення Росії з «Великої вісімки». На думку правозахисників, членство у G8 російська влада використовує для підтвердження статусу Росії як великої держави й обґрунтування правильності своєї політики. Тоді як насправді нинішній режим «не просто авторитарний, а й стає дедалі агресивнішим», несучи загрозу громадянам Росії та західним демократіям, наголошується у зверненні.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>