Річниця в облозі

08.07.2008
Річниця в облозі

Річницю ВМСУ зіпсувала злива. (Фото Рейтер.)

Українському військовому флоту — 16 років. Усі ці роки він веде невпинну війну: з безгрошів’ям, з наступом «братнього» Чорноморського флоту Росії та зі старінням власних суден. Мешканці Севастополя, яких постійно накручують привезені ззовні «гастролери»–чорносотенці, теж не надто прихильно ставляться до українських моряків. Позавчора, в день святкування, з самого ранку пустилася злива. Заходи за участю міністра оборони Юрія Єханурова і флотського керівництва перенесли на годину, хоч почесну варту розставили. Хлопці промокли до нитки.

Глава оборонного відомства взяв участь у церемонії урочистого підйому військово–морського прапора та прапорів розцвічування на кораблях і військових частинах. Разом із командувачем ВМСУ віце–адміралом Ігорем Тенюхом Юрій Єхануров на невеликому катері РРКА–001 здійснив обхід строю бойових кораблів на рейді Севастопольської бухти. Після цього — урочистий мітинг та концерт.

«Головний оборонець» подякував Військово–морським силам «за те, що вони є»: «ВМС ефективно забезпечують національні інтереси держави самим фактом свого існування». Міністр похвалив моряків, що вони гідно представляють державу на міжнародній арені, а як приклад навів фрегат «Гетьман Сагайдачний», який зустрів День Військово–морських сил у Середземному морі, виконуючи завдання в рамках антитерористичної операції НАТО «Активні зусилля».

До 16–річчя ВМС хочуть отримати подарунок і від Верховної Ради: «Сподіваємося, що наступного тижня парламент ухвалить зміни до держбюджету на поточний рік, в яких на потреби Збройних сил України буде додатково передбачено 2 мільярди гривень, — сказав Єхануров. — Збройній сили в цілому отримали всі матеріальні ресурси, заплановані на перше півріччя, але їх було дуже мало».

Міністр пообіцяв, що скоро флот позбудеться тягаря, який тягне його на дно, і приросте новими бойовими кораблями. Йдеться про те, що 20 років «майже готовий» ракетний крейсер «Україна». На його добудову потрібно ще 30 мільйонів доларів, так що Україна не може собі дозволити «Україну», а мусить продати її Росії, яка ще «крутить носом». Зокрема, це питання обговорювалося три дні тому, під час візиту української делегації в Москву. «Ми очікуємо на рішення Росії з цього питання», — повідомив міністр Єхануров.

Щороку на утримання цього корабля на миколаївській верфі Міноборони витрачає близько 5 мільйонів гривень.

Натомість «маленькими, але вдаленькими» корветами український флот поповниться не раніше 2010 року. Наразі лише відпрацьована і профінансована розробка ескізного проекту такого корабля. «Розробку проекту вітчизняного багатофункціонального корабля типу «корвет» для Військово–морських сил України буде завершено до 2010 року, — повідомив Юрій Єхануров. — Це насправді складна, з огляду на інженерно–технічні і фінансові аспекти, справа. Україна має можливості для її виконання, але без співпраці із закордонними підприємствами і фахівцями нам не обійтися».

В інтерв’ю радіостанції ВМСУ «Бриз» міністр оборони висловив переконання, що 2017 року Чорноморський флот Російської Федерації залишить Севастополь — «Чорноморський флот нам не заважає, ми чудово працюємо... І жодних проблем немає. А те, що у 2017 році вони мають завершити свою роботу... Ну так вони завершать, тому що так Конституцією визначено», — сказав Юрій Єхануров.