Його пісню не задушиш...

08.07.2008

Костянтина Затуліна, першого заступника голови комітету Держдуми Росії по зв’язках із СНД, вдруге за останній час попросили стримувати емоції, говорячи про перебування в Криму російського Чорноморського флоту. Про це не без епатажу повідомив сам Затулін, зазначивши, що СБУ ні на день не залишає його «поза увагою». 5 липня Служба безпеки попередила гостя нашої держави стосовно неприпустимості антиукраїнських висловлювань, які той дозволив собі в Одесі під час засідання міжпарламентської групи України та Росії.

Тематика месиджів Затуліна — та сама, що й раніше. По–перше, російський дипломат погрожує виходом його країни з так званого Великого договору про дружбу і співробітництво, укладеного Росією і Україною. Це станеться вже 1 жовтня цього року, прогнозує він, якщо українська влада не прислухається до вимог Москви. По–друге, не дивлячись на жодну «дружбу врозь», російський флот не піде з Севастополя — ні у 2008 році, ні у 2017–му — тоді, коли це має статися (згідно з домовленостями Кучми і Єльцина).

Водночас, коли Затулін робив свої заяви, міжпарламентська група міркувала над тим, як відмовитись від практики оголошення персон «нон грата» взагалі. Нагадаймо, що Костянтин Затулін уже побував у «чорних списках» осіб, яким заборонено в’їзд в Україну. Рік тому Росія сама клопотала про «амністію», і «чорні списки» було скасовано. Проте Затулін вочевидь переплутав дипломатичну люб’язність української влади з її слабкістю. Тому навіть друга «жовта картка» від СБУ не справляє на нього відповідного враження. А його батьківщина знов ставить питання про скасування статусу «нон грата» для всіх російських громадян. Наша ж сторона вустами своєї представниці, народного депутата від БЮТ Наталії Королевської, говорить, що дане питання ще стане предметом дискусії для української частини міжпарламентської групи.