Бюджет проблем

08.07.2008
Бюджет проблем

Малюнок Андрія Потопальського.

Цього тижня — останнього сесійного перед канікулами — Верховна Рада розглядатиме довгожданні зміни до бюджету на 2008 рік. У суботу Кабінет Міністрів на своєму засіданні затвердив проект поправок до фінансового документа і вніс їх до Верховної Ради. Учора проект бюджетних змін було презентовано в Українському домі.

Було багато представницьких осіб і багато нахвалянь. «Сімнадять років, які країна жила до нас, були досить невдалими. Але сьогодні, за шість місяців роботи, ми готові презентувати наш «український прорив», — сповістила Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко. — Ми з вами отримали у чотири рази більше інвестицій, ніж за попередній період минулого року. Ми з вами провели все, щоб отримувати високий темп зростання ВВП на 6,4%».

Тимошенко відзначила, що це один із найкращих показників у Європі. А 30,4 мільярда гривень приросту у зведеному бюджеті — то і є «український прорив». Насправді ж втішатися ще рано, бо, по–перше, справи з економікою не настільки втішні, як пропагуються, по–друге, зміни до бюджету ще треба затвердити.

 

Бюджетні макропроблеми

Урядовці пропонують встановити дохід на рівні 240 мільярдів і майже 300 мільйонів гривень. Це на 25,5 мільярда більше, ніж зараз. Якщо парламент прийме ці зміни, то зведений бюджет (центральний і місцевий) становитиме 306,5 мільярда.

У пояснювальній записці до проекту уряд пояснив, що основна причина зростання доходної частини бюджету — зміна макроекономічних показників: ріст інфляції, подорожчання нафти, зростання цін на метало– та хімічну продукцію тощо. Таким чином, прогнозований обсяг ВВП на цей рік зросте із 889,4 мільярда гривень до 959,2 мільярда. Темп росту індексу споживчих цін довелося підняти зі 109,6% до 115,9%. Очікуваний рівень інфляції становить 15,9%.

У суботу в інтерв’ю телеканалу «Інтер» Юлія Тимошенко відзначила, що Кабмін урахував побажання Президента до макроекономічних показників, які закладаються у бюджет. «По макропоказниках ми врахували все в тих межах, в яких ми можемо врахувати», — сказала вона.

Але виявилося, що насправді порозуміння не досягнуто... Президент стурбований макроекономічними показниками, які закладалися в бюджет. Учора він зібрав у секретаріаті Президента нараду з цього приводу. Як розповіла прес–секретар Ющенка Ірина Ванникова, Президент держави вважає ризиком, що уряд не погодив із Національним банком сценарії макроекономічного розвитку. НБУ був готовий підтримати прогноз на 15,9% інфляції лише за умови, що додаткові доходи будуть направлені на зменшення дефіциту бюджету або інфляційно нейтральні напрямки. За словами прес–секретаря Президен­та Ірини Ванникової, Президент турбується, що інфляція знову з’їсть надбавки. «На думку Президента України, уряд при внесенні змін до державного бюджету замість спрямування додаткових доходів на зміцнення економічної стабільності та розвиток держави пропонує використати їх, в основному, на політику проїдання», — сказала Ванникова.

Віктор Ющенко не задоволений тим, що в бюджеті не виділено достатньо коштів для збалансування фінансових потоків НАК «Нафтогаз Укра­їни», збільшення фінансування аграрного фонду, покращення боєздатності армії тощо.

Легіону допоможе «Регіон»?

У зв’язку з проведенням наради на Банковій довелося дещо відкласти засідання погоджувальної ради парламенту. Під час «погоджувалки» голова фракції БЮТ висловився за те, аби ВР першим ділом ухвалила зміни до бюджету в першому, а потім і в другому читаннях. На його думку, перше читання можна провести вже сьогодні, у вівторок, а друге — в четвер.

Партія регіонів, навпаки, пропонує не поспішати, ба, навіть продовжити сесію на один тиждень, але виділити більше часу для ретельного розгляду бюджету. Тоді «регіонали»... навіть готові його підтримати. Голова ПР Віктор Янукович висловився за те, щоб ВР перед розглядом бюджету прийняла пакет антиінфляційних заходів і заслухала звіт уряду. «Повторюю ще раз: при відповідних умовах Партія регіонів готова активно приймати участь у розгляді цього законопроекту і, в разі ефективної співпраці, його підтримати», — відзначив Віктор Федорович. У словах Януковича читається пропозиція співпрацювати для БЮТ. Але такий варіант явно роздратує фракцію «НУНС», яка й без того має зауваження до бюджету. Представник «НУНС» Анатолій Матвієнко сказав: якщо тимошенківці підуть на сепаратні домовленості — тоді «нашоукраїнці» можуть не підтримати проект.

Куди ж там «по–людськи»?

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк вважає: «Ми в процесі першого і другого читання сьогодні в парламенті здатні довести, що ми в стані відстоювати власні інтереси виборців». На його думку, розгляд бюджетного проекту може об’єднати парламент. «Не тільки голові парламенту потрібно, щоб парламент працював. І всі керівники фракцій зацікавлені в тому, щоб поточний пленарний тиждень завершити по–людськи», — цитує Яценюка «Українська правда».

Зате глава секретаріату Президента Віктор Балога дивиться на розгляд бюджету зі скептицизмом. Він розкритикував те, що уряд запропонував проект, який не враховує макроекономічних показників («це виключно урядовий бюджет»), які пропонував Нацбанк, а вчорашню презентацію в Українському домі назвав «виставою». Також Балога звернув увагу на те, що в коаліції де–факто 224 голоси, тобто зовсім не більшість. «Час на затвердження у Верховній Раді бюджетних коректив згаяно, це очевидно всім і насамперед — самим урядовцям. Тому Кабмін зараз розганяє інформаційні хвилі, аби створити ілюзію продуктивної роботи», — вважає Балога.