Активніше, колеги, шукаймо вітра в полі!..

08.07.2008

Інформація про те, що на Черкащині луснула чергова мильна фінансова бульбашка, з’явилася ще два роки тому. Так, Держфінпослуг позбавив ліцензії кредитну спілку «Капітал», про яку в області давно вже ходили недобрі чутки — мовляв, набрали її власники людських грошей, і разом із ними мов у воду канули. Дивно, але за цей час ніхто із посадових осіб навіть не спробував ні підтвердити, ні спростувати резонансний факт. Країна не довідалася ні про кількість ошуканих вкладників, ні про розміри збитків, завданих людям, ні про те, якого удару завдано по репутації кредитних спілок, як перспективного фінансового інструменту.

 

Три місяці завдовжки у два роки

У редакції «УМ» — лист на ім’я народного депутата України Григорія Омельченка від пенсіонерок із Черкас, ветеранів праці, дітей війни Марії та Дмитра Аркушів. «У нашій сім’ї трапилося тяжке горе — поховали єдиного 34–річного сина–лікаря, — пишуть пенсіонери. — Ми заощаджували гроші на впорядкування його могили». А потім, спокусившись на привабливі відсотки, люди вирішили вкласти ці кошти у кредитну спілку «Капітал». Адже хто не знає, як важко жити сьогодні пенсіонерам?!! Аби самі літні люди не змушені були оформляти папери, відкрили рахунок на свою дочку, Аркушу Аллу Дмитрівну.

Належний час минув, і пані Аркуша письмово звернулася до керівництва спілки з вимогою повернути її гроші. Але власники цієї фінансової установи й не думали виконувати свої зобов’язання. Вже потім ошукані вкладники з’ясували: свої кревні вони віднесли до установи, яка, по суті, й не була вже кредитною спілкою — ліцензію на право діяльності в неї відібрали. Але, за словами пенсіонерів, бухгалтер «Капіталу» пред’явила нелегітимний дозвіл на право діяльності. «Ну хто ж міг знати, що нас обдурили, — бідкаються тепер ошукані люди. — По суті, відібрали наші гроші».

Аллі Дмитрівні порадили звернутися до суду. Час спливав, поки готували документи, слухали справу, але вже в березні нинішнього року Придніпровський районний суд Черкас позов громадянки Аркуші задовольнив повністю. Проте людям від цього легше не стало — жодної копійки ніхто їм повертати не збирався. «Ми знаємо: усі гроші — 14 мільойнів гривень, знаходяться у шахраїв, засновників спілки», — кажуть постраждалі.

Сказати, що перші особи в області не знали, що коїться у них під носом, було би неправдою. Тільки пенсіонери Аркуші тричі, у тому числі — особисто, зверталися до обласної влади, розмовляли віч–на–віч із прокурором, посадовими особами управління Держфінпослуг, слідчими, писали листи до перших осіб держави, навіть до Прем’єр–міністра. А у відповідь отримували, м’яко кажучи, формальні відписки. «Ситуація, що нас обдурили, стала можливою завдяки бездіяльності державних, правоохоронних, контролюючих органів, СБУ, — пишуть пенсіонери, — а, можливо, й їхнього сприяння шахраям».

Сприяння, звичайно, має бути доведене слідчими. Але вони чомусь не поспішають виконувати свій посадовий обов’язок. Утім черкащани мають свою версію, чому це трапилося саме так: засновники кредитної спілки «Капітал» — люди, дуже близькі до керівництва БЮТ. А чіпати БЮТівців у нинішній неспокійний час... Якось воно, друзі, неполіткоректно виходить. І байдуже, що від такої «виваженої» політики страждають пенсіонери, які віддають свої останні копійки.

«Довідка щастя»: видай документ і розішли його своїм друзям!

На БЮТівський слід у цій справі вказує й лист іншого народного депутата, Володимира Сівковича, до Генерального прокурора Олександра Медведька. У цьому документі нардеп розкриває ще одну схему зловживання. Так, за словами пана Сівковича, голова Черкаської обласної партійної організації БЮТ, народний депутат Єресько надав керівникові міського БЮТ Валерію Вишиваному довідку, що той із січня по червень 2006 року працює у ЧОПО «Батьківщина» та отримує там заробітну плату. Насправді ж, шановний пан Вишиваний там не працював і як платник податків у цій організації зареєстрований не був, принаймні так стверджує податкова адміністрація.

Зате липовий папірець дозволив міському очільникові БЮТ незаконно отримати кредит у спілці «Капітал». Нині повертати його кредитор не планує. А куди ж поспішати? Документи ж і так липові...

Ідея так сподобалася Валерію Ми­колайовичу, що він і сам вирішив стати автором такої псевдодовідки. І невдовзі видав документ на ім’я Юлії Гали, буцімто вона також багато і плідно працює на благо «Батьківщини». Проте податкова адміністрація також не виявила жодного звіту про нараховану заробітну плату Юлії Василівни в цій поважній структурі. Проте кредит вона таки взяла. Можете не сумніватися — у кредитній спілці «Капітал». І нині активно відштовхує від себе всі пропозиції повернути гроші. Цілком можливо, ті, які досі не можуть отримати пенсіонери Аркуші. Незважаючи на рішення суду.

Олег ГАНСЬКИЙ