НОВИНИ ПЛЮС

05.07.2008

Незалежність із дорогим бензином і дешевими сосисками

232–й День незалежності США, який відзначався вчора, середньостатистичні американці відсвяткували скромніше, ніж зазвичай. Через різке зростання цін на бензин більшість мешканців «глибинки» Сполучених Штатів, аби зекономити, вирішили не виїздити з дому, незважаючи на довгий святковий уїк–енд. Зате у великих містах на традиційні урочистості зібралося багато народу. Основне святкування прийняв на себе Вашингтон, де проходив великий парад, відбулися численні концерти і театралізовані дійства.

За оцінками експертів, лише на обов’язкові в День незалежності феєрверки і сосиски, без яких американці не уявляють святкових гулянь, загалом по країні було витрачено близько півмільярда доларів.

Абрамович уже не чукча

Мільярдер Роман Абрамович більше не губернатор Чукотки — президент Росії Дмитро Медведєв підписав указ про дострокове припинення його повноважень. Абрамович сам звернувся до глави держави з проханням звільнити його з посади, причому вже не вперше. У 2006–му тодішній президент РФ Володимир Путін не задовольнив аналогічну заяву. Уже тоді експерти прогнозували, що Абрамович, який керує регіоном з 2000 року й був обраний на другий термін, залишатиметься губернатором до 2008 року, коли Путін піде у відставку.

Тимчасово виконуючим обов’язки губернатора президент призначив заступника голови області Романа Копіна. Абрамович, статки якого журнал «Форбс» оцінив у 23,5 мільярда доларів, пообіцяв не йти з політики.

«Бацька» втретє став татом

Президент Білорусі Олександр Лукашенко в інтерв’ю газеті «Комсомольская правда» підтвердив, що трирічний хлопчик Микола, з яким «бацька» із квітня 2008 року з’являється на публіці, — його позашлюбний син. Раніше було відомо про двох Лукашенкових синів, народжених у законному шлюбі: 33–річного Віктора і 29–річного Дмитра. Про те, ким є мама третього нащадка, наразі не повідомляється.

Головного розвідника Британії отруїли росіяни?

Голова Об’єднаного комітету розвідувальних служб Великої Британії Алекс Аллан перебуває в госпіталі в стані коми. Як повідомляє газета «Таймс», у понеділок 56–річного керівника британської розвідки знайшли непритомним у його будинку і таємно доправили до лікарні. Колеги Аллана висловлюють підозри, що він міг стати жертвою замаху з боку «Аль–Каїди» або російських спецслужб, які спеціалізуються на отрутах. Про стан головного розвідника регулярно доповідають прем’єр–міністру Британії Гордону Брауну.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>