Кому війна — мати рідна?

05.07.2008

У Південній Осетії оголошено загальну мобілізацію. Причиною для такого рішення президента невизнаної республіки Едуарда Кокойти став обстріл її столиці Цхінвалі в ніч із 3 на 4 липня. Як стверджують представники південно–осетинської влади, масований удар по Цхінвалі з мінометів та гранатометів був завданий із боку грузинського села Нікозі. За даними співголови змішаної контрольної комісії з урегулювання грузино–осетинського конфлікту Бориса Чочієва, в поле обстрілу потрапили дев’ять житлових будинків. Загинуло двоє людей, поранені одинадцятеро, повідомляє «Інтерфакс».

У разі, якщо обстріли повторяться, Кокойти пообіцяв ввести в зону конфлікту важку військову техніку. А повноважний представник Південної Осетії в Росії Дмитро Медоєв назвав режим президента Грузії Михаїла Саакашвілі «терористичним» і таким, який становить велику загрозу не лише для Південної Осетії та Абхазії, а й для всього Кавказького регіону загалом.

Грузія у відповідь звинувачує Південну Осетію в прагненні спричинити війну. За словами заступника міністра внутрішніх справ Грузії Еки Згуладзе, стрілянина розпочалася саме з боку Цхінвалі. І грузинська сторона «була змушена відкрити вогонь у відповідь на обстріл, який вели південно–осетинські сепаратисти по грузинських селах, загрожуючи життю місцевих мешканців».

Як заявив державний міністр з євроінтеграції Георгій Барамідзе, «цілком очевидно, що мирні ініціативи Грузії щодо врегулювання конфлікту знаходять однозначну підтримку в Європі та США, і це не влаштовує цхінвальських сепаратистів та їхніх покровителів. Тому вони прагнуть будь–яким чином розв’язати збройний конфлікт».

А тим часом миротворчі сили в регіоні приведено в стан підвищеної бойової готовності, хоча речники грузинської влади констатують, що миротворці не зможуть впоратися з конфліктом, доки південно–осетинська сторона робитиме все можливе, аби він тривав.

Своє занепокоєння з приводу цієї ситуації вчора висловив голова ОБСЄ, міністр зовнішніх справ Фінляндії Алексанр Стубб — він закликав сторони до відновлення діалогу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>