Рвонуло під Повалій

05.07.2008
Рвонуло під Повалій

Святкування Дня незалежності у столиці «найстабільнішої» держави Європи закінчилося трагічно. У ніч із четверга на п’ятницю, під час святкового концерту біля стели «Мінськ — місто–герой» стався вибух саморобного пристрою. Дякувати Богові, загиблих немає, але близько 50 чоловік одержали поранення, з них три десятки шпиталізовані. На місці події міліція знайшла ще один вибуховий пристрій, який не спрацював.

«Я стояв неподалік від сцени, і метрів за 30 позаду мене пролунав вибух, — розповідає «УМ» очевидець подій Віталій Рачковський. — Усім тілом відчув вибухову хвилю, сильно заклало вуха. Коли повернувся, побачив стовп диму». Коли дим розсіявся, Віталій побачив людей із кривавими ранами, що лежали на землі. «Хвилин за сім–десять прибігли міліціонери, за ними — співробітники охорони президента, — продовжує співрозмовник, — потім під’їхали швидкі, почали вивозити постраждалих».

На джипі приїхав і глава держави Олександр Лукашенко, котрий перед цим був присутній на святковому концерті. «Президент відразу дав указівки провести розслідування», — повідомив журналістам міністр внутрішніх справ Білорусі Володимир Наумов.

За інформацією правоохоронних органів Мінська, серед потерпілих є люди з тяжкими травмами. Детальніше пишуть користувачі інтернету. «Щонайменше один хлопець залишився без руки, одна дівчина — без пальців ніг», — повідомляє блогер Ігор Маханьок. Цієї ночі в мінському Центрі травматології провели 26 операцій постраждалим від вибуху. За повідомленням агенції БелТА, більшість госпіталізованих — молодь віком від 19 до 25 років, до лікарні доставили також двох дітлахів п’яти й шести років. Медики кажуть, що загрози життю й здоров’ю постраждалих немає. За даними МЗС, серед поранених - двоє громадян України.

Святковий концерт, присвячений Дню незалежності Білорусі, було скорочено удвічі. Вибух пролунав під час виступу української співачки Таїсії Повалій. Після неї на сцену таки вийшли ще кілька білоруських артистів, але надалі шоу припинилося.

МВС та КДБ Білорусі проводять розслідування й шукають можливого злочинця. За повідомленням агенції «Інтерфакс», оперативники не виключають, що людина, яка пронесла вибуховий пристрій на концерт, може бути серед постраждалих. Відомо також, що в організації вибуху підозрюють якогось смаглявого чоловіка — багато постраждалих бачили, як він ставив пакет під ялину. Керівництво МВС повідомляє, що 4 липня в Мінську знайшли ще один вибуховий пристрій, але про місце виявлення знахідки журналістам наразі нічого не невідомо.

Білоруські правоохоронці називають вибух хуліганською акцією, а не терактом. «Найімовірніше, це могло бути хуліганство незадоволених тим, що в Мінську проводиться гарне свято», — сказав учора журналістам начальник ГУВС столиці генерал Анатолій Кулешов.

Подію вже засудили опозиційні партії Білорусі. У заяві керівництва партії «Білоруський народний фронт» ідеться, що «лише хтось неймовірно далекий від принципів людяності, християнських цінностей, любові до білоруського народу і своєї країни міг запланувати і вчинити таку дикість». Опозиціонери закликали владу Білорусі краще піклуватися про безпеку громадян і назвали помилкою вірогідні спроби «використати цю гідну осуду подію задля подальшого обмеження демократії та боротьби з політичними опонентами».

 

У ТИХІЙ КРАЇНІ

Надзвичайні ситуації в Білорусі трапляються дуже рідко. Востаннє такий шок суспільство переживало 1999 року. Тоді під час концерту, що відбувався на святі пива, злива змусила глядачів шукати притулку в переході метро, і в результаті тисняви загинуло 53 особи.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>