«Розгром» за Пірром?

02.07.2008

Прибічники КПУ, «Русь­кого блоку», ПСПУ, ПР, а також близькі їм духом «ряжені» козаки під орудою Леоніда Грача в неділю «відзначали» черговий день народження командира УПА Романа Шухевича та 67–му річницю Акта відновлення Української держави. Ясна річ, на свій лад: головною метою було зірвати спробу вшанування цих подій нечисленними місцевими активістами КУНу та УНП.

УНПісти ще 24 червня звернулися до Сімферопольської міськради з проханням дозволити провести мітинг на центральній площі, а звідти й пішу ходу та покладання квітів до пам’ятника Шевченку. Наступного дня аналогічні заявки на цю ж саму площу Леніна оформили комуністи й компанія. Окружний адміністративний суд розвів одвічних опонентів на різні майдани, заборонивши на площі Леніна будь–які політичні акції.

Тож півсотні законослухняних КУНівців та УНПісти (на відміну, до речі, від комуністів та їхніх союзників, які все ж зібралися на забороненій території) змушені були задовольнитись молебнем у храмі святих князя Володимира та княгині Ольги (УПЦ КП) та мітингом на розі вулиць перед ним. Але туди моментально звідусіль злетілося вдесятеро більше «червоних» опонентів. Нападники приготувались до «залпу» — метання в опонентів курячих яєць, поки їх не вилучила міліція.

Правоохоронці, виставивши подвійне кільце між протилежними таборами, завадили ідеологічному скандуванню перерости в щось більше.

Як повідомляє прес–служба Грача, «полним ідєологічєским разгромом завєршилась попитка бандеровцев отпраздновать дєнь рождєнія нацистского палача Шухевіча». Лідер же кримського КУНу Василь Овчарук у коментарі «УМ» назвав це дійство грачовців «пірровою перемогою». «Вони ж нас злякались, якщо привели стільки своїх»,— переконаний пан Василь.

Василь САДОВСЬКИЙ