Нас знову «вестиме» одна партія?

02.07.2008

Відгулявши День Конституції, Партія регіонів, як і обіцяла, представила на розгляд громадськості свій варіант оновлення Основного закону. Зокрема, ПР виступає за певне обмеження влади Президента, розширення влади парламенту і, звісно, конституційне закріплення позаблокового статусу України та закріплення за російською статусу другої дер­жавної мови.

Як розповіли народні депутати Олександр Лавринович і Олена Лукаш, що презентували «регіональний» законопроект про внесення змін до Конституції, їхня партія пропонує призначати Прем’єр­міністра Верховною Радою за поданням коаліції депутатських фракцій. До повноважень ВР також належить призначення за поданням Прем’єра членів Кабінету Міністрів, голови Антимонопольного комітету, голови Держкомтелерадіо, голови Фонду держмайна, звільнення перелічених осіб із посад і ухвалення рішення про відставку глави та членів уряду.

Вибори до парламенту Партія регіонів пропонує проводити за пропорційною системою з відкритими списками. Окрім того, у своєму проекті змін до Основного закону «регіонали» пропонують положення, згідно з яким партія, що здобула перемогу на виборах, автоматично отримує в парламенті 226 голосів і, відповідно, право самостійно формувати уряд.

Обласні державні адміністрації ПР пропонує ліквідувати як явище, натомість створивши представництво Кабміну в містах Києві та Севастополі. Функції влади в інших областях належатимуть спеціально створеним виконавчим комітетам.