Не турецький гамбіт

27.06.2008
Не турецький гамбіт

Гол Мирослава Клозе, який не побачили телеглядачі. (Фото Рейтер.)

Свято футболу в Австрії та Швейцарії вийшло на фінішну пряму — настав час вирішальних двобоїв. Перший півфінальний матч між збірними Німеччини та Туреччини став останнім поєдинком Євро–2008 на полі базельського «Санкт–Якоб парку». Його учасники підійшли до півфіналу в різних ігрових кондиціях. Головний фаворит турнірну, «бундестім», пройшов дистанцію без особливих проблем, а зігравши свій чвертьфінал аж минулого четверга, повністю відновив сили. А от підопічні Фатіха Теріма на тернистому шляху до півфіналу втратили аж дев’ятьох гравців основного складу — через травми й дискваліфікації. Тому «Імператор» був змушений ліпити команду з тих, хто залишився. І треба зазначити, що турецькому наставнику вдалося вивести на матч із німцями цілком боєздатний колектив.

Із перших хвилин поєдинку турецькі футболісти продемонстрували велике бажання перемогти, хоча дехто з них дебютував на турнірі. А от «німецька машина» до наступальних дій суперника на початку матчу виявилася неготовою. «Туреччина зіграла настільки сильно, наскільки ми цього чекали, особливо в технічному плані. Ми просто не могли спіймати свою гру», — так оцінив дебют двобою тренер «біло–чорних» Йоахім Льов. Закономірно, що ігрова й територіальна перевага турків вилилася у взяття воріт Єнса Леманна. Після тривалої атаки найспритнішим на добиванні виявився Угур Борал, який відправив м’яч поміж ніг голкіперові «Арсеналу» (щоправда, надалі 37–річний Леманн виступатиме за «Штутгарт»).

Однак німці не були б самі собою, якби здалися на милість переможцю. Лукаш Подольськи перед матчем сказав: «Якщо ми зможемо налагодити свою гру, у нас буде хороший шанс зламати спротив талановитої та міцної команди». Саме польський «легіонер» «бундестіму» став автором результативної передачі на Бастіана Швайнштайгера, який технічним ударом в один дотик підрізав «шкіряну кулю» у ворота Реджбера й відновив рівновагу.

Після того як на табло засвітилися цифри 1:1, гра дещо вирівнялася й перетекла у спокійніше русло. Розмірений плин на 79–й хвилині порушив страж воріт турецької збірної: Рюшту помилився на виході й дозволив Мирославу Клозе вразити порожні ворота ударом головою. «Воротарі теж люди, і їм властиво помилятися», — так згодом оцінив дії 35–річного голкіпера Фатіх Терім.

І знову, як і в усіх попередніх матчах, хлопці з берегів Босфору опинились у ролі наздоганяльників. «Турки не здаються ніколи», — так казав про суперника наставник «бундестіму». І був правий, бо на 86–й хвилині двобою після прострілу Сабрі Сариоглу нападник «Фенербахче» Семіх Шентюрк оживив надію мільйонів турків на перемогу — 2:2.

Щоправда, надія ця жевріла недовго. Гравці збірної Німеччини, яких на трибуні палко підтримувала канцлер ФРН Ангела Меркель, теж продемонстрували характер. «Звичайно, ми вірили в себе до кінця, навіть коли всі думали, що додаткового часу не уникнути», — ділився враженнями після матчу щасливий Йоахім Льов. На 90–й хвилині цього божевільного протистояння Філіпп Лам, відчуваючи провину за другий гол у ворота Леманна, стрімко пройшов по лівому флангу, зіграв у стінку з партнером, і той вивів захисника «Баварії» віч–на–віч із Рюшту. Лам холоднокровно пробив у ближню «дев’ятку» — 3:2! Ще раз повстати з попелу турецьким футболістам не вистачило часу...

«Ми провели хороший матч, але зазнали поразки, віддавши боротьбі всіх себе без залишку. Це футбол...» — констатував Фатіх Терім. Тож першим фіналістом став той, в чию перемогу на Євро–2008 найбільше вірять усі букмекери. Хто зустрінеться з німцями у вирішальному поєдинку, вчора пізно ввечері визначали збірні Іспанії та Росії.

 

ТАБЛО

Перший півфінал

Німеччина — Туреччина — 3:2

Голи: Швайнштайгер, 26; Клозе, 79; Лам, 90 — Борал, 22; Шентюрк, 86

Німеччина: Леманн, Фрідріх, Рольфес (Фрінг, 46), Швайнштайгер, Клозе (Янсен, 90), Баллак, Хітцльшпергер, Лам, Мертезакер, Подольськи, Метцельдер

Туреччина: Рюшту Реджбер, Балта, Зан, Топал, Ауреліо, Семіх Шентюрк, Угур Борал (Караденіз, 84), Казім (Метін, 90), Акман (Ердінг, 81), Сабрі Сариоглу, Хаміт Алтинтоп

Суддя — Бузакка (Швейцарія)

Базель, «Санкт–Якоб парк»

 

ТЕЛЕНАКЛАДКА
Футбол вимкнула гроза

Голи Клозе й Семіха в прямому ефірі не бачили не тільки вболівальники в Україні — проблеми з телетрансляцією мали глядачі в усій Європі. Факт обурливий, що й казати. Як виявилося, «картинка» зникла через те, що в Австрії під час матчу гриміла гроза, і блискавка влучила в ретранслятор віденського центру IBC. Саме сюди надходило і звідси розподілялося зображення з базельського «Сеанкт–Якоб парку». За вказівкою УЄФА, усі телекомпанії повинні брати «картинку» Євро–2008 з віденського центру IBC, тобто не мають права вести трансляцію самотужки.