«Хрест визнання» в обмін на «Ярослава»

26.06.2008
«Хрест визнання» в обмін на «Ярослава»

Президенти Затлерс і Ющенко з дружинами приймають на Банковій парад почесної варти. (Фото Рейтер.)

Латвія підтримує прагнення України до інтеграції в Європейський Союз і приєднання до Північно­атлантичного договору. Про це вчора під час спільної прес–конференції заявили Віктор Ющенко та президент Латвії Валдіс Затлерс, який прибув до Києва з офіційним візитом.

Під головуванням двох президентів відбулися українсько–латвійські переговори в розширеному складі, на початку яких Ющенко високо оцінив рівень двосторонніх відносин між нашими державами, у тому числі активні міжлюдські контакти. Йдеться про «діалог, який засвідчує високий рівень політичної довіри», — наголосив Президент України. Він висловив сподівання, що Латвія поділиться з нами досвідом євроінтеграції.

В. Ю. позитивно охарактеризував стан двосторонніх відносин між двома державами, відзначивши розвиток економічних стосунків, які отримали деталізацію в підписаній перед тим Програмі економічного співробітництва між Україною та Латвією на 2008—2009 роки. Окрім того, державні керманичі обговорили питання гуманітарного та соціального характеру й проконтролювали підписання ще кількох міждержавних документів: угоди про основні напрямки співробітництва у сфері захисту прав споживачів та у сфері стандартизації.

Окремо Віктор Ющенко подякував Сейму Латвії за визнання Голодомору 1932—1933 років актом геноциду проти українського народу, а Валдіс Залтерс прийняв запрошення відвідати заходи до 75–ї річниці цієї страшної трагедії, які відбуватимуться в Україні в листопаді.

Президенти обмінялися державними нагородами. Лідер Латвії за визначний особистий внесок у розвиток українсько–латвійських відносин отримав орден князя Ярослава Мудрого І ступеня. Зі свого боку, він нагородив Президента Ющенка орденом «Хрест визнання» І ступеня.