Репортаж, написаний убивцею

25.06.2008
Репортаж, написаний убивцею

Владо Танеський та речі, які залишилися від нещасних жінок. (Фото Рейтер.)

У Македонії позавчора звів рахунки з життям журналіст–убивця. Його заарештували минулої п’ятниці — доведено, що журналіст ґвалтував і вбивав літніх жінок, а потім писав статті про ці «нерозкриті» злочини у своїй газеті. Психіка бузувіра не витримала: у ніч на понеділок він засунув голову у в’язничний унітаз і захлинувся.

56–річний Владо Та­неський мешкав у місті Кічеві, але писав для столичної газети «Утрінскі веснік» («Вранішній веснік»). Він спеціалізувався на криміналістиці, передусім розшуку зниклих безвісти та невинно засуджених осіб. Македонські ЗМІ повідомляють, що його статті були блискучими з журналістської точки зору.

Убивця перебував під арештом у Скоп’є, і прокуратура вже висунула йому звинувачення у вбивстві двох жінок — 60–річних Живани Темелковської та Мітри Сіляновської. Журналіста також підозрюють у причетності до вбивства 65–річної Любіци Лічовської та зникнення безвісти 78–річної Горіци Павлеске. Про всі ці випадки «майстер пера» давав розгорнуті матеріали в «Утрінскі веснік». Більше того, двоє чоловіків із кримінальним минулим були засуджені до пожиттєвого ув’язнення за вбивство Мітри Сіляновської, хоча й стверджували про свою непричетність до цього злочину. А справжній убивця писав репортажі про цю справу з залу суду.

Прокуратура змогла довести вину Танеського у перших двох убивствах на підставі аналізу ДНК.

Поліція вийшла на журналіста–вбивцю тому, що в його статтях містилися такі подробиці злочинів, які не були відомі навіть слідчим або не розголошувалися в інтересах слідства. Вбивця діяв, як садист: спочатку ґвалтував жертви, душив їх телефонним шнуром чи жорстоко добивав, потім розрізав тіла на частини і викидав у мішках для сміття в безлюдних місцях чи на смітниках. Усі його жертви були літніми, бідними жінками, всі працювали прибиральницями.

Македонські журналісти кинулися вивчати життєпис журналіста–вбивці та шукати мотиви його поведінки. Виявляється, Танеський походить із неблагополучної родини. Батько бив у дитинстві сина, поки сам не закінчив самогубством. Мати працювала прибиральницею в лікарні й не виявляла особливої симпатії до мрій сина здобути освіту та зайнятися літературною діяльністю. Підлітком хлопець потрапив на певний час до психіатричної лікарні. Оскільки всі чотири жертви вбивці були також прибиральницями, то журналісти зробили висновок: у кожній із них Владо Танеський убивав свою матір.

Любчо Поповскі, редактор газети «Утрінскі веснік», в якій працював убивця, заявив у інтерв’ю агенції «Ассошіейтед прес»: «Ми всі шоковані цим. Я знав його як надзвичайно спокійну людину і ніколи б не повірив, що він здатен на таке».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>