А у руці його блищали ключі від міста Лісабон...

25.06.2008

Щонайбільше впродовж офіційного візиту Президен­та Віктора Ющенка до Португалії йшлося про «людський фактор», адже в цій країні працює найбільше, порівняно з іншими членами ЄС (конкуренцію може скласти хіба що Італія), наших співвітчизників. Очільник України подякував керівництву Португалії за ту роботу, яку було проведено протягом останніх років щодо трудових мігрантів. Починаючи з 2003 року, Португалія прийняла законодавство, яке є, на думку Ющенка, «одним із найсильніших у ЄС», найбільше захищає мігрантів. Водночас, на думку української сторони, прийняті п’ять років тому документи не дають «відповіді на всі спеціальні питання щодо трудового захисту мігрантів», тому слід випрацювати додаткову міжурядову угоду. «Робота над цією угодою триває. Це компетенція урядів... Напрацьовано великий портфель погоджень із даного питання», — переказує слова Президента України його офіційний сайт.

Українців у Португалії шанують. Тому головний представник українців отримав звання почесного громадянина столиці й символічні ключі від Лісабону. Отримав урочисто — з рук президента муніципальної палати Лісабона. І з’ясував, що Київ та Лісабон ось уже вісім років, є містами–побратимами.

 

КРІМ ТОГО

Віктор Ющенко з дружиною Катериною відвідали цікаву християнську святиню Португалії в місті Фатіма.

За переказами, які широко розповсюдилися всією Європою, з травня по жовтень 1917 року трьом дітям тут являвся образ Діви Марії. Крім світлих пророцтв, Марія говорила також про початок світової війни, яка вже не за горами. На місці, де було те видиво, стоїть статуя Богоматері. Саме сюди й прийшло вклонитися президентське подружжя. Загалом Фатіму відвідує щороку близько п’яти мільйонів туристів.

Також Ющенки помолилися в храмі Святої Трійці, де поховані очевидці дива. Президент подарував служителям церкви книжки з української іконографії.