Роже, Рафа, Серьога та інші

24.06.2008
Роже, Рафа, Серьога та інші

Учора на кортах Всеанглійського клубу лаун–тенісу й крокету матчем Федерер — Грбати (6:3, 6:2, 6:2) стартував традиційний Уїмблдонський турнір. Призовий фонд найпрестижнішого трав’яного чемпіонату цього року складає трохи менше 12 млн. фунтів стерлінгів.

Уїмблдон–2008, швидше за все, буде останнім, на якому всі плани прихильників тенісу час від часу перекреслюватиме лондонський дощ. Адже консервативні англійці пообіцяли вже до наступного чемпіонату побудувати над центральним кортом дах, аби за дощової погоди можна було проводити хоча б якісь матчі. Учора ж Лондон почав без опадів...

 

Чи здасть Федерер п’ятирічну вахту?

На 131–му за рахунком Уїмблдоні багато хто очікує сенсацій насамперед у чоловічому одиночному розряді. Саме там, де останні п’ять років поспіль усіх впевнено долає великий і могутній швейцарець Роже Федерер. На думку багатьох фахів­ців, цього року ситуація має змінитися. Головною причиною цього називають іспанця Рафаеля Надаля та психологічний надлом Роже. Говорять про це ще з початку року, коли швейцарець програв на «Аустреліен оупен» сербові Джоковичу. Поступився кращий тенісист планети й у фіналі недавнього «Ролан Гарроса» — Надалю, за традицією матчів на ґрунті.

Хоча «Уїльям Хілл» виводить на Роже коефіцієнт 1,25 до 1, деякі букмекерські контори оцінюють шанси Федерера на титул не так високо — 2,25 до 1. Справді, спад у грі Роже очевидний — за півроку швейцарець здобув лише два титули. Крім того, Федереру випала непроста турнірна сітка, в якій, окрім переможця відкритого чемпіонату Австралії Джоковича, на першу ракетку світу чекають інші вправні майстри гри на траві: швед Содерлінг, австралієць Х’юїтт, який перемагав тут у 2001 році, та аргентинець Налбандян, котрий пробивався до фіналу й має досвід перемог над великим Роже.

Рафаель Надаль — другий номер посіву — давно намагається порушити гегемонію Федерера на траві, проте поки що не досягає цілі. Утім, здобувши титул турніру «Квінс клаб» у Лондоні, Рафа довів, що може вдало грати не тільки на ґрунті. Коефіцієнт «Уїльяма Хілла» на Надаля — 1,75, на Джоковича — 4,5. Тож цього року Уїмблдон має бути набагато цікавішим, ніж попередні.

У жіночому одиночному роз­ряді все набагато заплутаніше. Після завершення кар’єри бельгійкою Жустін Енен здобути перемогу може майже кожна тенісистка з першої двадцятки рейтингу. Але головною фавориткою, попри все, вважають росіянку Марію Шарапову. Коефіцієнт «Уїльяма Хілла» на її успіх у фіналі — 2,25. Лише трохи нижче котуються шанси американки Серени Уїльямс (3 до 1) та першої ракетки світу сербки Ани Іванович (4 до 1). Саме Ана отримала перший номер посіву, її співвітчизниця Янкович — другий, Шарапова — третій.

Український десант

Приємно, що в боротьбу за частину призового фонду турніру серії «Великого шолома» вступають не тільки українські дівчата, а й один наш хлопець. Сергій Стаховський, який цього року здивував тенісний світ перемогою на турнірі серії АТР в Загребі, успішно подолав три кваліфікаційні кола Уїмблдону. У першому раунді основної сітки вчора ввечері він зустрічався з іспанцем Давидом Феррером, котрий отримав п’ятий номер посіву. Щоправда, Феррер не надто полюбляє грати на траві. Перед стартом Уїмблдону–2008 Феррер виграв змагання в голландському Гертогенбоші, але за складом той турнір був не досить потужним. Тому вболівати за Сергія, принаймні в першому колі, — було не такою вже й безнадійною справою. Шкода, що українець травмувався в третьому сеті, виграючи його з рахунком 3:1, і не зміг продовжувати поєдинок (перші дві партії Стаховський програв).

У жіночій сітці Україну представляють сестри Бондаренко, Тетяна Перебийніс, Вікторія Кутузова, Марія Коритцева, Ольга Савчук, а також Юлія Вакуленко, яка чекає на отримання іспанського громадянства, але поки що грає під українським прапором. Майже всі наші співвітчизниці мають (або мали) змогу подолати бар’єр першого кола, адже суперниці підібралися не такі вже й небезпечні. Не пощастило лише Савчук, яку на старті екзаменуватиме досвідчена Єлена Янкович із Сербії.

Нагадаємо, що Катерина Бондаренко тиждень тому вперше в кар’єрі здобула перемогу в одиночному розряді на турнірі WTA в Бірмінгемі. Учора ввечері Катя схрестила ракетки з японкою Рікою Фудживарою й перемогла в трьох сетах, хоча перший віддала з рахунком 1:6.

Як завжди, великі сподівання ми покла­даємо й на нашу кращу тенісистку Олену Бондаренко: 29–й номер рейтингу WTA, вона ж — 28–й номер посіву в Уїмблдоні — у стартовому раунді вчора грала з британською тенісисткою Мелані Саут і також виграла. Цікаво, що сестри Бондаренко розташовані дуже близько по сітці, й після двох виграшів могли б зустрітися в очній дуелі в третьому раунді. Каті для цього треба  постаратися: після Фудживари на неї чекає четвертий номер посіву росіянка Світлана Кузнєцова. Цікаво, що коефіцієнт «Уїльяма Хілла» на перемогу кожної з сестер Бондаренко на Уїмблдоні однаковий — 125 до 1.

Ще один матч за участю нашої співвітчизниці, який був запланований на вчорашній вечір, — Тетяна Перебийніс — Петра Квітова (Чехія). І тут зафіксована перемога українки.

Дмитро ОСТРОВСЬКИЙ