На молитву — до Симиренків

21.06.2008
На молитву — до Симиренків

Так тепер виглядає відреставрована церква родини Симиренків. (Фото автора.)

До свята Трійці в село Мліїв Городищенського району, колишній маєток родини Симиренків, з’їхалося багато гостей. Тут урочисто відкривали та освячували відреставровану СвятоТроїцьку церкву цієї родини. На свої кошти видатні українські меценати збудували її ще в 1858 році. У храмі свого часу бував навіть Тарас Шевченко.

«За радянських часів тут зробили клуб: добудували сцену над родинним цвинтарем і танцювали на ній. Це ще один доказ більшовицького вандалізму», — зазначив «УМ» голова Всеукраїнського наукового товариства імені Тараса Шевченка Петро Вольвач. «Навіть місцеві жителі не вірили в те, що церкву вдасться відбудувати. Та справа зрушилася з місця завдяки коштам Державної програми «Золота підкова Черкащини», прийнятої за підтримки Президента Віктора Ющенка», — додає священик Іван Осейко.

У планах обласної черкаської влади також створення державного заповідника «Родина Симиренків». Окрім родинної церкви, у Млієві вже реконструйовано Музей Симиренків, планують відремонтувати будинок, у якому гостював Кобзар.