Зубний почин

21.06.2008

Гірському селу Луквиця, розташованому на тупиковій південнозахідній окраїні Богородчанського району, пощастило принаймні двічі. По­перше, на його території упродовж кількох років влітку розгортається пластунський табір «Чота крилатих», де прикарпатські діти навчаються льотній справі, а подруге, сюди якось завітав італієць, колишній скаут Маріо Салафія. Лікар за фахом, він одружився з галичанкою і час від часу навідується на її Батьківщину, аби й тут підтримати скаутський рух.

« У 2006 році мене з ним познайомив комендант табору, уродженець цих місць Степан Красілич, — розповів «УМ» головний лікар Солотвинської лікарні, в зону обслуговування якої входить і Луквиця, Манолій Піцуляк. — Коли італієць запитав, яке медичне обладнання було б найкорисніше для цього віддаленого від базових лікувальних закладів села з населенням трохи менше тисячі осіб, то ми зупинилися на стоматологічній установці, яку Маріо згодом привіз з Апеннінського півострова. При поглибленому огляді з’ясувалося, що 90 відсотків учнів місцевої школи потребували допомоги наших стоматологів. Нині, на початок літа—2008, всі вони пройшли безплатний курс санації».

Кошти для обладнання відкритого торік у вересні шкільного стоматологічного кабінету з окремим входом, що дало можливість обслуговувати й дорослих мешканців села, виділила райрада. У районному бюджеті знайшлося 30 тисяч гривень і для придбання матеріалів та ліків.

Між іншим, благодійний вчинок синьйора Салафія, якого вдячні луквичани обрали почесним громадянином свого населеного пункту, став добрим прикладом для наслідування. Керівництво ІваноФранківської обласної стоматологічної поліклініки, дізнавшись про почин італійця, теж подарувало стоматустановку мешканцям іншого віддаленого гірського села Бабче, де спостерігається один з найвищих на Богородчанщині показників ураження дітей карієсом.