Народну стежку не затоптати

21.06.2008

У Черкасах почали будувати сучасний торговельно­культурний комплекс «Фонтан сітіцентр». Родзинкою будівництва є те, що через нього пролягатиме наскрізна стежка, яку віками витоптували черкащани крізь площу за драмтеатром. Забудовник дослухався до побажань городян і вирішив, що народна стежка не повинна заростати.

Дозвіл на зведення «Фонтан сітіцентру» дала Черкаська міська рада. Площа комплексу становитиме 14 тисяч квадратних метрів. Розміститься він у Театральному сквері. Матиме чотири поверхи, два з них «підуть» під землю. У торговельно­культурному комплексі буде супермаркет, підземний паркінг, чотири кінозали, дитячий розважальний центр з атракціонами, виставковий зал, де свої роботи демонструватимуть черкаські художники. Загальна вартість будівництва — 17—20 мільйонів гривень. Замовником будівництва є приватне підприємство «БізнесГранд», яке кілька років тому звело в Черкасах два супермаркети «ГрандМаркет», що стали популярними серед городян.

Проти цього будівництва виступила депутатська група блоку Литвина в обласній раді. У своїй заяві вона стверджує, що таке будівництво — це «виклик громадськості міста та нехтування інтересів територіальної громади, бо будуть грубо порушені архітектурнобудівельні нормативи і значно погіршиться архітектура центру міста».

Водночас директор Черкаського драмтеатру Володимир Осипов вважає, що за рахунок скверів місто не повинно забудовуватися. Про це не раз наголошувалося. За словами пана Осипова, архітектурномістобудівна рада міста мусила щодо новобудови сказати своє слово. «До забудовників ми претензій не маємо. Вони діють на законних підставах. Нам залишається тільки вести діалог із ними, щоб вони передивилися благоустрій. Що ми й робимо», — каже він.

«Місце розташування об’єкта узгоджено з інститутом проектування міст «Діпропроект». Він є автором генплану Черкас, — зазначає представник забудовника — генеральний директор ПП «Бізнес — Гранд» Олег Холодний. — Комплекс не буде вищим за сусідній драмтеатр і впишеться в архітектуру центру міста. Ми також збережемо фонтан та зелені насадження».

За два роки будівництво планують завершити. У «Фонтан сітіцентрі» знайдуть роботу 1000 черкащан, а щорічні відрахування до бюджету становитимуть мільйон гривень.