Дике серце Поділля

21.06.2008
Дике серце Поділля

Ландшафтний парк «Мурафа». (Фото автора.)

Вінницька облрада прийняла рішення створити одразу два заповідні об’єкти місцевого значення: регіональний ландшафтний парк «Мурафа», що розкинувся вздовж притоки Дністра, та ландшафтний заказник «Зеленоклинівські пороги» на Південному Бузі. І це тільки перший етап розширення заповідних територій, що планують в області. Якщо сквер «Мурафа» площею 3,4 тисячі гектарів можна вважати, в основному, сформованим, то другий із названих об’єктів — лише невеликий складник майбутнього ландшафтного парку «Середнє Побужжя», на який зараз готують документацію. А разом зі ще одним проектованим об’єктом на березі Дністра — водно­болотним угіддям, що знаходиться під захистом Рамсарської конвенції, — нові площі займуть 16,5 тисячі гектарів.

Для Вінниччини таке збільшення заповідного фонду справді неоціненне. Досить сказати, що досі в неї був один із найгірших показників у державі: всього 0,9 відсотка її території, або 24 тисячі гектарів, мали статус заповідників та заказників. Для порівняння, відповідний середньоукраїнський показник сягає п’яти відсотків. Причини цього об’єктивні: високий ступінь господарського освоєння та розораності земель.

І все ж дослідницькі експедиції місцевих та столичних науковців за участі фахівців із регіонального Управління охорони навколишнього природного середовища дозволили знайти в краї природні непорушені комплекси, де чудово збереглися дика фауна та флора. До того ж багато видів тварин та рослин, які занесені до Червоної книги, тут непогано прижилися. Усе це дозволило науково обґрунтувати необхідність формування нових заповідних об’єктів.

Однак найбільшим досягненням вінницьких природоохоронців найближчим часом має стати створення національного парку «Південне Поділля» площею 20 тисяч гектарів, що охопить частину Тростянецького та Чечельницького районів. Тут збереглися справді реліктові рослини, типові для Південного Лісостепу, тому необхідний пакет документів уже направили до столиці. Зараз очікують відповідний указ Президента, після підписання якого заповідним територіям буде присвоєно статус національного парку. До речі, першого на Вінниччині.