Конвульсії перед винесенням трупа?

21.06.2008
Конвульсії перед винесенням трупа?

(Василя Гриба)

Затягування агонії лише додає мук хворому, якому не уникнути побачення з вічністю. Такими або й значно менш красивими метафорами сипали вчора в кулуарах Верховної Ради «регіонали», іронізуючи з приводу неминучої смерті коаліції. Яку, мовляв, скільки трибуну не блокуй — усе одно не відвернути.

Але фракція БЮТ, яка взяла в облогу «капітанський місток» сесійної зали, бойового поста залишати не збиралася. Тому, традиційно порадившись у своєму кабінеті з лідерами фракцій, Голова ВР Арсеній Яценюк зрештою змушений був закрити засідання. Наступне за планом має відбутися аж 8 липня, а вже 11–го депутати фактично розійдуться на канікули (хоч номінально ще тиждень повинні будуть відпрацювати «на округах»).

Щоправда, Партія регіонів запевняла, що прагне попрацювати в сесійній залі ще й наступного тижня і навіть, за словами Ганни Герман, зареєструвала проект відповідної постанови. Але справа «заглохла», оскільки через блокування трибуни ніяких рішень парламент не ухвалював. «Ще б пак, адже в нашому проекті передбачене й заслуховування уряду», — з розумінням зазначали «регіонали», маючи на увазі, що БЮТ блокує роботу ВР передусім для того, аби не допустити звільнення Прем’єр–міністра.

Перед тим, як закрити засідання, Арсеній Яценюк доповів депутатам з трибуни про результати погоджувальної ради фракційних керівників і заявив, що жодного проекту резолюції про недовіру Кабінету Міністрів у парламенті не зареєстровано. «А якщо така резолюція буде внесена, то відповідно до статті 225 тимчасового регламенту необхідно принаймні 17 днів на те, щоб її розглянули як у комітетах Верховної Ради, так і в Кабінеті Міністрів», — нагадав спікер.

Закликавши всі політичні сили «відмовитися від взаємних залякувань», бо «тут ніхто нікого не боїться», Яценюк запевнив, що в разі подання 150 нардепів про проведення позачергової сесії вона буде скликана протягом трьох днів. А щодо незадоволення деяких фракцій діями спікера, то, за його словами, проектів постанов про звільнення Голови ВР також досі ніхто не вносив. «Якщо буде внесено подання про зміну керівництва парламенту, я гарантую, що забезпечу процес голосування. У владу треба гордо заходити і гордо виходити, — вкотре висловив своє кредо Яценюк, додавши: — В тому випадку, якщо є 226 голосів».

У «синьо–білому» секторі сесійної зали вважали, що сарказм Арсенія Петровича недоречний. «У парламенті вже є нова коаліція. Якби вчора нам дали можливість проголосувати за закон про судоустрій, ви б побачили її контури, — заявив на брифінгу в кулуарах представник Партії регіонів Михайло Чечетов. — Якби Яценюк оголосив про розпад нинішньої коаліції, то де–юре вже була б нова, але він не розпускає стару». А дарма, бо в неї вже пішли «конвульсії, які завершуються виносом трупа».

«Арсенію Петровичу, не треба рятувати коаліцію, Україну треба рятувати! Цю сторінку нашої історії треба перегорнути і почати писати з чистого листа», — пафосно закликав Чечетов. І прогнозував, що ще до початку парламентської відпустки «коаліційна партія буде зіграна до кінця».

Звісно, всіх цікавить, який вигляд матиме ця нова коаліція. «Без сумніву, в ній буде Партія регіонів», — запевнив Чечетов. А на запитання, чи стане іншою складовою «НУНС», зневажливо назвав цей блок «строкатою ковдрою, яку гнилими нитками зшили під вибори, і тепер вона розповзлася». Хоча «є в «Нашій Україні» здорові сили», з якими «можна говорити про спільну роботу на благо країни».

А тим часом частина «строкатої ковдри» у вигляді лідера «Єдиного центру» Ігоря Кріля недвозначно натякала на те, що домовленість про створення коаліції з ПР має не «НУНС», а Блок Тимошенко. І замість «влаштовувати парламентську кризу й працювати на дестабілізацію ситуації в країні», БЮТ уже давно мав у цьому зізнатися та «не дурити людей». Бо заяви «тимошенківців» про те, що вони блокуватимуть трибуну доти, доки за соціальні та інші закони не набереться 300 голосів — це, на думку Кріля, «фактично початок легалізації «цивільного шлюбу» із Партією регіонів, адже тільки таким чином Тимошенко може зібрати конституційну більшість у парламенті».

Хтозна, що там БЮТівців із «Регіонами», але депутатів із Блоку Литвина вони у більшість уже «сватали». Так принаймні стверджують в інтерв’ю газеті «Дело» представники БЛ Сергій Гриневецький та Ігор Шаров. А Олег Зарубінський зізнався, що йому в обмін на підтримку коаліції пропонували ласу посаду (нардеп нібито відмовився).

 

А ТИМ ЧАСОМ…

Президент Віктор Ющенко звернувся до Верховної Ради з листом, у якому просить підтримати його пропозиції до Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Митний тариф України». Нагадаємо, цей закон, ухвалений нещодавно парламентом, входить до так званого «антиінфляційного пакету», на якому наполягав уряд. Глава держави не підписав закон, повернувши для повторного розгляду Верховною Радою «у зв’язку з грубим порушенням міжнародних домовленостей України, що містять його положення».