НОВИНИ ПЛЮС

20.06.2008

Справа Політковської

Прокуратура Росії висунула звинувачення трьом чоловікам–чеченцям за участь у вбивстві опозиційної журналістки Анни Політковської. Раніше у справі проходили 11 осіб, зокрема й представники силових структур. Тепер коло обвинувачених звузилося. Політковська була однією з найкращих журналісток Росії, захисником прав людини та авторкою книг про війну в Чечні. Вона була застрелена в жовтні 2006 року в своєму домі в Москві. Головний редактор «Нової газети», в якій працювала Анна, Дмитро Муратов вважає, що ще рано говорити про повне розкриття справи, оскільки вбивця надалі залишається на свободі і не встановлено замовників убивства.

Косово відкриває свої посольства

Президент самопроголошеної держави Косово Фатмір Сейдію повідомив, що перші посольства Косова невдовзі будуть відкриті у Вашингтоні, Берліні, Відні, Тірані та ще п’яти інших столицях, яких він не назвав. Косово визнали понад 40 країн світу і деякі з них уже мають свої посольства в Приштіні.

Бої в Кандагарі

Афганська армія спільно з військами міжнародної коаліції під командуванням НАТО впродовж доби вибила з передмість Кандагара загони Талібану. При цьому загинуло приблизно 40 талібів. Упродовж останніх 10 днів найбільших втрат зазнав британський контингент — дев’ятеро загиблих, серед них і жінка–військовослужбовець. А всього за час війни з 2001 року в Афганістані загинули 106 британців.

Міністр оборони Великої Британії Дес Браун заявив, що невдовзі до Афганістану відбудуть додаткові британські військові підрозділи.

Іран погоджується на переговори

Міністр закордонних справ Ірану Манушер Моттакі повідомив, що його країна згодна почати переговори про згортання своєї ядерної програми в обмін на вигідний пакет економічної допомоги від шести супердержав: США, Німеччини, Франції, Великої Британії, Росії і Китаю. Ці пропозиції виклав керівництву Ірану представник ЄС Хав’єр Солана, перебуваючи з візитом минулої суботи в Тегерані.

Чорношкірі китайці

Верховний суд Південно–Африканської Республіки постановив, що всі китайці, які мешкають у країні, відтепер називатимуться чорношкірими. Досі їх відносили до білої раси, а в часи апартеїду вважали «кольоровими». Вердикт Верховного суду був винесений з метою надати китайцям можливість користуватися привілеями, які мають у ПАР чорношкірі південноафриканці. Суд розглянув цю справу за позовом Китайської асоціації Південної Африки, яка звинувачує уряд ПАР у дискримінації китайців, яких у країні нараховується 200 тисяч.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>