Три виходи для Ради

20.06.2008

Прийшли, побайдикували й розійшлися — таким учора вкотре був результат «роботи» Верховної Ради. Від початку фракція Партії регіонів пообіцяла повторити досвід попереднього дня й не брати участі в голосуванні за жодні законопроекти — аби надати коаліції можливість самостійно ухвалювати рішення і «таким чином продемонструвати, що коаліції не існує».

Але зрештою Голові ВР довелося закрити засідання через те, що саме представники коаліційного Блоку Тимошенко заблокували трибуну. За словами лідера фракції БЮТ Івана Кириленка, розблокована вона буде лише після того, як до порядку денного будуть внесені законопроекти про скасування депутатської недоторканності й депутатських пільг, про імперативний мандат («щоб більше ніколи не було в історії України політичної корупції»), а також соціальні проекти. Причому БЮТ наполягає на тому, щоб ці рішення були підтримані понад 300 голосами. «За таких умов ми розблоковуємо й абсолютною більшістю голосів чесно демонструємо перед людьми, що ми відповідальні на старті каденції, а не тоді, коли йдемо до виборців», — зауважив Кириленко на брифінгу з цього приводу. І повідомив, що опозиція на нараді керівників фракцій заявила, що готується до дострокових парламентських виборів. «Наші опоненти заявили: «Ми готові продовжувати цей фарс», — зацитував головний парламентський БЮТівець. — А ми фарс продовжувати не збираємося».

Натомість керівний «регіонал» Олександр Єфремов повідомив, що фракції меншості пропонували внести зміни до регламенту, зробити наступний тиждень пленарним і запросити на засідання ВР Президента і Прем’єра. А коаліція, мовляв, не знайшла на це нічого кращого, ніж блокування трибуни, оскільки розуміє, що більшості в залі не має. Якщо спікер не погодиться на їхні вимоги, «регіонали» обіцяють ініціювати створення тимчасової президії ВР. На це Яценюк запевнив: якщо таку пропозицію буде внесено, він готовий її поставити. «Тільки щоб потім хребти не поламали за результатами голосування».

Закриваючи засідання, спікер заявив, що з цієї ситуації є тільки три виходи: «Або збільшення необхідної кількості голосів для того, щоб на табло висвічувалося «рішення прийнято», або створення після рішення Конституційного Суду нової чи відновлення чинної коаліції, або дострокові парламентські вибори».