Розбите серце ЄС

14.06.2008
Розбите серце ЄС

(Рейтер.)

Позавчора в Ірландії відбувся референдум стосовно Лісабонської угоди, відповідника Конституції ЄС. Ірландія єдина з усіх членів ЄС винесла документ на затвердження народом, в інших же країнах Лісабонська угода була без проблем схвалена національними парламентами. Консультування з народом Ірландії обернулося для Союзу фатальним результатом.

Підрахунок голосів вели підозріло довго, хоча на парламентських виборах у Європі він зазвичай відомий уже через кілька годин після закриття виборчих дільниць. Учора у першій половині дня світові інформагенції повідомляли, що кількість прихильників і противників угоди майже рівна. Лише приблизно о 14.00 Бі–Бі–Сі з посиланням на свої джерела повідомила, що, за неофіційними даними, гору взяли противники угоди. Ще раніше повідомлялося про дуже низьку (40 відсотків) явку виборців, а це грало на користь противників угоди. Врешті пообіді пролунали перші офіційні коментарі: міністр юстиції Дермот Ахерн повідомив, що з 43 виборчих округів «так» Лісабонській угоді сказали лише в кількох округах.

«Ні» ірландців є шоком для Брюсселя, оскільки пішли прахом роки праці, домовленості й компроміси, тонни паперів виявилися непотрібними. Перед Євросоюзом відкрилася прірва кризи.

Телеканал «Євроньюс» проводив опитування ірландців біля виборчих дільниць. Відповіді простих людей чудово пояснюють, чому вони сказали «ні». «Я не розумію цю угоду, і тому проголосував «проти». Вважаю, що потрібно повернути документ на робочий стіл і спростити так, щоб він був зрозумілий простим людям». Або — «не подобається він мені, і все, тому й проголосував «проти». Я за Європу. Я жив у Італії, Німеччині і Франції. Я люблю Європу, але я не люблю, коли на нас, ірландців, намагаються тиснути». Значну роль у настроях ірландців відіграла позиція праворадикальної партії «Шинн фейн». Її очільник Джеррі Адамс заявив, що «голосування «проти» дасть ірландському уряду міцний мандат для переговорів про більш вигідні умови в ЄС для Ірландії». Прем’єр–міністр Браян Коен спростував таке твердження, але люди більше повірили заяві Адамса.

Угода мала вступити в дію 1 січня 2009 року. Вона вже ратифікована парламентами 18 країн ЄС. Імовірно, тепер цей термін перенесуть на пізніше і спробують провести в Ірландії ще один референдум.

Виняткова позиція цієї держави пояснюється тим, що 1987 року Верховний суд цієї країни постановив, що всі зміни базових угод про членство Ірландії в ЄС потребують змін у Конституції країни, а для цього кожного разу потрібно проводити референдум. В ірландців уже є прецедент повторного голосування : 2001 року вони відхилили угоду про вступ до ЄС країн Центрально–Східної Європи, але після відповідної пропагандистської обробки на повторному референдумі таки сказали «так».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>