Спроба підкопу

14.06.2008

Наступного тижня, коли Верховна Рада збереться на пленарні засідання, опозиція може знову заблокувати трибуну. Партія регіонів вважає, що коаліція припинила своє існування, і намагається ще сильніше розхитати де–юре існуючу більшість. Опозиціонери сподіваються або на переформатування коаліції, або на дострокові вибори.

«Є два легітимні виходи, — заявив з цього приводу «регіонал» Михайло Папієв. — Перший — це переформатування коаліції, другий — позачергові вибори. Нам треба вибирати, яким шляхом іти». За повідомленням УНІАН, Папієв висловився за формування «коаліції здорового глузду», до якої могли б увійти фракції ПР, «НУНС» і Блоку Литвина. Але цей варіант, на його думку, іще менш імовірний, аніж дострокові вибори.

Інше питання — чи змінять щось дострокові вибори? Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк переконаний, що ні. За словами спікера, «максимум, що може статися в разі переобрання парламенту, — підніметься рейтинг малих політичних партій та блоків. Але, наголошую, конструкція в парламенті не зміниться», — заявляє Яценюк.

Хоча деякі експерти вважають, що дострокові вибори все–таки можуть обернутися перемогою для Партії регіонів. «Будь–який із варіантів — або переформатування, або дострокові вибори — дасть можливість Партії регіонів реалізувати свою головну коротко­строкову мету — повернутись у владу», — міркує директор політико–правових програм УЦЕПД ім. Разумкова Юрій Якименко. Він додає, що це посилить шанси «Регіонів» на перемогу і в президентських виборах, повідомляє «Ліга–бізнес–інформ».

Коли «регіонали» говорять про дострокові вибори, вони мають на увазі насамперед те, що коаліції зараз не існує, а відтак після тридцяти днів «простоювання» парламенту Президент має його розпустити. Але в опозиціонерів є ще один шлях. Конституція дає главі держави право призначити позачергові вибори, якщо протягом 60 днів після відставки не сформовано новий Кабмін. «Регіонали» вважають, що якби парламенту довелося голосувати за відставку уряду Тимошенко, для цього вистачило б голосів. «Я думаю, що фактично так у парламенті зараз достатньо голосів, аби проголосувати за недовіру цьому уряду», — сказав один із лідерів ПР Микола Азаров в ефірі «5–го каналу».