Худдрук

12.06.2008
Худдрук

Анатолій Пасічний тримає в руках своє «Мистецтво». (Фото автора.)

Днями в Одесі презентували унікальне видання — словник–довідник «Образотворче мистецтво». Солідний повнокольоровий томище містить майже чотири тисячі термінів і під три тисячі ілюстрацій. Практично тут є все, пов’язане з творчою діяльністю людини протягом тисячоліть. Автором–упорядником художньої енциклопедії став одесит Анатолій Пасічний, який працював над нею довгих 15 років. Викладач художньо–графічного факультету Південноукраїнського університету, він — один із перших почав спілкуватися зі студентами українською мовою і на своєму досвіді відчув, якою нагальною є потреба української фахової термінології. Ось тоді і засів за роботу над словником.

Але хіба поясниш, що таке «бароко» чи «примітивізм» одними голими словами? Куди краще кожну статтю проілюструвати конкретним прикладом! До речі, автор пішов власним шляхом, ілюструючи терміни не загальною «класикою», а українськими авторами, часто — саме одеськими. Тим самим міцно вплітаючи Одесу в загальноукраїнський контекст.

А після того, як ідеєю видання захопився Леонід Фінкельштейн, головний редактор видавництва «Факт», стало зрозуміло, що результат — не за горами. Але ще два роки тривало оббивання порогів чиновників, аби книжка вийшла за державною програмою і її наклад — 5 тисяч примірників — розійшовся по бібліотеках.

Нині «Факт» зробив уже друге видання тиражем дві тисячі, аби книжку змогли придбати й цінителі образотворчого мистецтва. На одеській презентації Леонід Фінкельштейн зазначив, що Україна завинила перед україномовною Одесою. І видання українського словника–довідника «Образотворче мистецтво», написаного одеситом, є своєрідною сплатою цих моральних боргів.