«Паралізовані» колеса

11.06.2008
«Паралізовані» колеса

Страйкарі заявляють, що стоятимуть до перемоги. (Фото Рейтер.)

Більше 90 тисяч водіїв вантажівок у Португалії та Іспанії продовжують початі ще в понеділок безстрокові акції протесту проти підвищення цін на дизельне пальне. З початку року ціни зросли на 20 відсотків, повідомляє Бі–Бі–Сі. Вартість барелю нафти на світових паливних ринках вже сягнули 135 доларів і, за прогнозами фахівців, у липні подолає позначку в 150 доларів за барель. За таких умов єдиним способом стримати ціни на пальне є зменшення урядами ПДВ та відмова виробників від великих прибутків.

Переговори між представниками уряду Португалії та профспілками водіїв, які відбулися вчора вночі, не дали результату. Поки тривають переговори, водії блокують дороги. Лісабон практично паралізований страйком.

Напруга зростає, і місцями відбуваються сутички між страйкарями та поліцією, повідомляє «Євроньюс».

Подібна ситуація і в Іспанії. Найгірша — на північному сході, в Каталонії, де страйкарі проводять операцію «Равлик», тобто багатотоннажні автомобілі рухаються автотрасами з мінімальною швидкістю, таким чином паралізуючи рух. Вантажівки заблокували більшість пунктів перетину кордонів між Іспанією та Францією.

При цьому страждають звичайні люди, сповільнюється доставка товарів та продуктів за місцем призначення. У супермаркетах люди скуповують всі продукти на випадок ще більшої кризи.

Ситуація в Іспанії також стає вибухонебезпечною. Невдоволені люди розбивають вікна вантажівок, фари, відривають номерні знаки. Уряд готує пакет пропозицій автоперевізникам, зокрема термінові грошові позички та більш гнучкі контракти. Водіям старшого віку пропонують великі одноразові виплати, щоб вони раніше вийшли на пенсію. Остання пропозиція адресована здебільшого так званим «одинакам», тобто особам, котрі мають одну чи дві вантажівки, якими самостійно заробляють на життя.

В Іспанії та Португалії — наймасштабніші акції протесту «дальнобійників». Але не єдині. Так, 28 травня водії 150 вантажівок утворили конвой і намагалися заблокувати столицю Болгарії Софію. А британські водії вантажівок вже двічі блокували Лондон: 28 травня і 3 червня.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>