Довгий «подовжився»

11.06.2008
Довгий «подовжився»

Крісла голів столичної влади були порожніми недовго. (Фото Володимира СТАДНІКА.)

Друга сесія Київради розпочалася вчора там, де й перша, — в Колонній залі. Мотивація людей Черновецького (стосовно обрання місця для зібрань) полягала в тому, що в цій залі буде зручніше розмістити урни для таємного голосування за кандидатуру секретаря Київради. Опоненти мера дивились на зайвий простір косо — там, де немає електронного обладнання для підрахунку голосів, є багато можливостей для маніпуляцій, говорили вони.

Замість запланованої другої години сесія відкрилась о третій. Усі чекали на Черновецького, розставляючи на столах партійну символіку. Відсутність однієї з фракцій — Блоку Катеринчука — не впадала в око, оскільки у «красивого» екс–кандидата в мери у нинішній Київраді є лише п’ятеро людей. Про те, що представники цієї фракції буцімто зачинені самим Катеринчуком у якомусь приміщенні, повідомив присутнім Леонід Черновецький. Він назвав це «дікім случаєм» і закрив засідання на півгодини, додавши, що вислав міліцію і пожежників визволяти депутатів.

У кулуарах представник БЮТ Олександр Бригинець розповів «УМ»: зранку Блок Черновецького сповістив усім, що секретарем Київради буде обрано Олеся Довгого. «Я все думав, хто ж зрадник, — розповідає Бригинець. — А люди Черновецького тільки сміялись і казали: «Побачите».

«Катеринчук, мабуть, взяв своїх депутатів і чекає, чи не зійде на них момент істини і чи не зрозуміють вони, що, проголосувавши за Довгого, вони тим самим поставлять хрест на кар’єрі самого Катеринчука», — додала колега Бригинця Тетяна Меліхова. «Цифри у Черновецького не «пляшуть», — коментує для «УМ» Віталій Кличко, — Катеринчук обіцяв Черновецького не підтримувати, але двоє чи троє людей, мабуть, «підставляють» свого лідера».

Так і виявилося. Пізніше до роботи сесії приєдналися Борис Гавриленко та Роман Ярошенко — «захоплені в полон» Катеринчуком депутати його фракції, яких пов’язують з інтересами зятя Черновецького В’ячеслава Супруненка. Але їхніх двох голосів для проведення у секретарі Довгого було недостатньо. Союз чотирьох промерських фракцій, про який говорили в кулуарах, має ґрунтуватися на входженні до нього всіх депутатів, адже сам Черновецький має 43 людини, ГАК — 8, «Регіони» — 6 та Катеринчук — 5. Разом виходить 62 голоси — мінімум із перевагою в один голос, потрібний для прийняття будь–якого рішення більшістю Київради.

Утім несподівано для всіх 62 голоси Черновецького були набрані в інший спосіб: з «ув’язнення» вийшов ще один «катеринчукіст». Разом із депутатом, відірваним від Блоку Литвина та самим Черновецьким, а також рештою промерських фракцій, він голосував за затвердження порядку денного. В останньому є пункт про обрання секретаря Київради.

Станом на 17:30, коли цей номер «УМ» підписувався до друку, все йшло до того, що Олеся Довгого — вірного «зброєносця» мера в «дерибанах» попередньої каденції Київради — знову буде затверджено на посаді.